Наблюдаваха за пръв път планктон, който се храни с пластмаса

Те са се вдъхновили от изследването на Матю Коул, което проучва ефекта на малките зрънца пластмасови боклуци върху морския зоопланктон.  Екипът е обградил вид зоопланктон с малки флуоресциращи зрънца с размер между 7 и 30 микрометра и е наблюдавал какво количество от него ще изяде. „Гледахме във вътрешността на една единствена капка вода“, казва Уайт. Зоопланктонът обикновено се храни с разтворени във водата водорасли. Микроорганизмите създават течение с крачката си и така привличат храната към себе си. Те различават видовете водорасли с помощта на химикали и рецептори за докосване. Понякога обаче планктонът консумира и парченца от пластмаса с подобен размер. Видеоклипът е заснет в продължение на три часа, като може да се види как флуоресциращите зрънца се движат в тялото на малките морски същества. „Планктонът плуваше и обработваше храна, без да спре“, отбелязва Уайт.
 
 
 
 
Милиони тонове пластмасови отпадъци попадат в океана всяка година и ефектът върху морския живот предизвиква все по-голяма тревога. Сред тези боклуци има малки парченца от предмети като шамандури, полиестерна тъкан, както и козметични съставки. Те съдържат токсични частици, които могат да преминат през хранителната верига, достигайки до организмите в края й. До момента Койл и колегите му са установили, че част от зоопланктонът, включително ларвите на раците и стридите, се хранят с такива частици.
 
 
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - Наблюдаваха за пръв път планктон, който се храни с пластмаса

читател (непроверено) February 08, 2017

Отговори
След като прочетох заглавието си помислих, че е нещо добро, че ще може да бъде използвано от хората за подобряване чистотата на океаните.Но от статията става ясно, че това е по-скоро сериозен проблем. И все пак се надявам да бъде открита и негова добра страна, която наистина да е в помощ на запазването на Океана чист.

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро