На пътешествие в планините Черна гора (Църна гора) и Рудини

В този слънчев неделен ден (13 декември 2015 г.) към малко познатите планини Черна гора (или Църна гора, както я наричат местните) и Рудини. Покрай планинския туризъм го ударихме малко и на селски и религиозен туризъм. Посетихме селата Гигинци, Сирищник и Ковачевци и Гигински (Черногорски/Църногорски) манастир „Св. св. Козма и Дамян”. 
 
 
 
 
 
 
Черна гора е част от Руйско-Верилската планинска редица, а Рудините попадат в обхвата на историко-географската област Краище. И двете планини са част от Краищенско-Средногорската природогеографска област. Приблизителните размери на планината Рудини са 16 км (север-юг) и 9 км (изток-запад). Най-висок връх е Сирищнишка Рудина с 1172 м. Изходен пункт за изкачването първенеца на планината е с. Сирищник.
 
 
На Черна гора приблизителните размери са 17 км (север-юг) и 13 км (изток-запад). Първенецът на Черна гора е вр. Тумба (1129 м). Като изходни пунктове за изкачването му са селата Гигинци и Беренде, както и Гигинския манастир над с. Гигинци. От месец май тази година има нов асфалтов път от с. Гигинци до манастира. 
 
 
Първата ни цел за деня беше да изкачим вр. Тумба. От София тръгнахме в 6.30 ч. и малко преди 8 ч. бяхме пред Гигинския манастир. От манастира поехме по черен път, който първоначално минава през ливади, за да достигне седловината разделяща върховете Тумба и Китка (1117,7 м). От седловината,а и от Тумба се откриват гледки към долината на Струма, към планините Витоша и Люлин, Рила и Пирин, Конявска и Осогово. От манастира със спокоен ход до Тумба се достига за около час.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
След като се върнахме от върха посетихме и манастира. Неговата история започва още от XI-XII в. Унищожаван на два пъти по време на турското робство, той е възстановен в началото на XIX в. След идването на власт на БКП манастира претърпява няколко трансформации. Първо монасите са изгонени, а манастира е превърнат в концлагер. На по-късен етап от концлагер е превърнат в пионерски лагер, след което обителта е превърната в обор и впоследствие запустява. Реконструкцията на манастира започва 1998 г., за да се стигне до 2007 г., когато започва цялостното обновяване с помощта на еврофондове (за развитие на селските райони, ако не ме лъже паметта). Като цяло манастира не е от най-известните и посещавани в страната.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
След посещението на манастира се отправихме към с. Сирищник и Рудина планина с нейния първенец Сирищнишка Рудина. Изходен пункт за върха е църквата в селото (идвайки от село Светля при паметника на загиналите български войници от Сирищник в центъра на селото се завива на дясно и се кара само направо). До църквата има очертани парко места и химическа тоалетна. От тук започва екопътеката „Поглед към девет планини”. По трасето се преминава през параклиса Св. Николай Летни”, където е изграден и пункт за почивка. Следва обектът теренна мозайка „Окото”. По пътеката има изградени места за отдих. Преди да се качите на върха достигате заслон Погледец. От тук и от върха се виждат повече от 9 планини, ако трябва да бъдем коректни. Разстоянието от селото до върха е около 1 час. 
 
 
Село Сирищник е към община Ковачевци, област Перник. Селото е родно място на Георги Първанов – Президент на Република България (2002-2012 г.). От Сирищник се отправихме към с. Ковачевци, което е център на община състояща се от 10 села. Общината е една от съставните на област Перник. Селото е родно място на комунистическия деец Георги Димитров, като е изграден Дом-паметник. В селото има изграден детски екологичен комплекс за ученически отдих и туризъм.
 
 
С обиколката на село Ковачевци завърши днешната ни разходка из красивата България.
 
 
 
 
 
П.С. Когато ходите по такива малки и непознати планини се информирайте дали в момента е ловен сезон. Ние чакахме авджиите да приключат с лова за да освободят пътеката за Сирищнишка Рудина, че да не ни отстрелят като вреден дивеч. Един от дружинката ни забеляза и ни предупреди. А предната седмица за връх Тумба не са пуснали две туристки да се качат за да не се случи злополука.
 
 
Автор: Нягул Вълканов
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро