На международния фестивал „Сурва” – Перник 2017

По традиция използваме БДЖ. В неделя сутрин потегляме от гара София и след час сме вече на гара Перник, тъкмо навреме, за да хванем началото на дългия фестивален ден.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Градът ни посреща с много цветове, шум, усмивки и настроение, и независимо от времето винаги сме се чувствали и сме изкарвали страхотно. Обикаляме главната улица и площадите, снимаме и се радваме на невероятната феерия от цветове и музика, от аромати на нашенски гозби и вина от цялата страна. През 2017 г. бе 26-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва, както е официалното му име. Той е първият фестивал на маскарадните игри в България и първото му издание е на 16 януари през далечната 1966 г. През 1985 г. фестивалът се превръща в международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. И днес в градината до Културния дом може да се видят табелите с имената на карнавалните градове и разстоянията до тях.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За нас като географи е интересно да прочетем всички табели, на които пише от къде идват участниците, а те са от многобройните нашенски села и градове, както и от други страни, и всяка година се увеличават, за да достигнат през 2017 г. над 7000 участници и повече от 120 групи. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ненапразно този фестивал е в в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО и е сред най-големите подобни изяви в Европа и света, свързани с народни обичаи и традиции. През 2009 г. Перник е обявен за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Наблюдавайки шествието на участниците, отделяме и време да влезем в черквата и да запалим свещичка за здраве и благоденствие, да посетим единствения по рода си на Балканите Музей на минното дело, да видим картините в Художествената галерия, да отскочим до крепостта Кракра и да разгледаме историческия музей, да опитаме греяно вино с кебапче и кюфте, да си вземем захарно петле и сувенир за спомен. Толкова много неща в един ден...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ето защо дойде ли краят на януари, като българи и географи, не пропускаме да уважим и да се насладим на този забележителен празник на традициите и духа - Сурва.  
 
 
Автор: проф. Румен Пенин
 

Posted by geolub

1 Коментара - На международния фестивал „Сурва” – Перник 2017

Кристина (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Била съм веднъж в Перник на кукерския празник преди години. Благодаря за настроението, което създават тези фотографии! Догодина ще съм там

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро