През декември всяко българско семейство използва орехите в традиционните шаран пълен с орехи за Никулден, и за приготвяне на коледната и новогодишна баклава. Но иначе цялата година можем да си направим или купим вкусните ореховки, да си приготвим таратор с орехи, бонбони с орехи, хляб с орехи и пр. Хляб с орехи са правили много отдавна в Индия, в Централна Азия, в Русия и Украйна, в Гърция.
По пътя към “Музея на ореха” в покрайнините на гр.Хотан
Пред официалния вход на музея
Интересна е историята на това дърво. Орехът е всъщност цял род (Júglans) от семество Орехови (Juglandaceae) и включва над 20 вида дървета. Най-известен е обикновеният орех (Júglans régia), отглеждан в много страни на света, включително и у нас от незапомнени времена. Регионът му на разпространение е огромен: от Югоизточна и Централна Азия до Балканите. Пренесен е и се отглежда в субтропичните и умерените ширини и на другите континенти, дори до 56º с.ш. , а в Норвегия и Швеция отделни екземпляри и още по-северно.
Из залите на добре уредения музей на орехите
Най-големите производители на орехи са Китай, САЩ, Турция, Иран и Украйна. Световният добив достига ок. 2,5 млн.т. Ценят се най-вече ядките и дървесината, но и листата на дърветата имат лечебно действие. Съществуват и много сортове обикновен орех, като някои от най-плодовитите и с най-голям плод са в нашата страна.
Мед, орехи и чай - традиционни неща от храната и напитките на уйгурите
Хотан е известен с бонбоните си от орехи
Но разказът ми е за един уникален музей, който посетих тази година в Северозападен Китай – Синдзян-Уйгурския автономен регион, в град Хотан, разположен между планината Кунлун и пустинята Такламакан. Това е едно от най-древните селища по Пътя на коприната.
От дълбока древност орехът е дърво, свързано с бита и традициите на хората тук. Затова са и създали в покрайнините на града този музей, възхваляващ качествата на ореха.
Символична връзка между формата на човешкия мозък и ореха
Орехите са гордост на уйгурите от незапомнени времена
В предварителното проучване на маршрута ми на пътешествие не срещнах информация за този музей. Но се разговорихме с местния водач Ахмат, който спомена за него и веднага предизвика интереса ми, още повече, че в родния ми дом в гр. Септември в Горнотракийската низина, в нашия двор растат няколко огромни ореха (и като дървета, и като плод) и от дете съм свикнал есен да ги събирам по двора. Организирахме се, и една сутрин рано тръгнахме към този музей, минавайки по прашните улици на предградията под странните високо вдигнати лозя, покриващи като свод тези улици. Оказа се, че музеят е много популярен в този край и редовно тук идват малки и големи да се поклонят на най-стария орех, може би и в света...
Орехи от градината на баща ми в родния ми дом в Тракия
За сравнение: българско кокоше яйце и домашен тракийски орех
Платихме за входа и попаднахме в красиво оформена градина, тъкмо почиствана с големи метли от музейни служители. В красив павилион, целия изграден от орехова дървесина и облицован с плоскости от орехови черупки, разгледах странната музейна сбирка, разказваща за ореха и мястото му в живота на уйгурите. Всяка година хората чакат падането на първия орех, организират събирането на орехите, сушенето им, ваденето на ядките и пакетирането им или зазимяването на плодовете. Показани са десетки образци от различни видове орехи, но за моя гордост не видях по-големи от тези, които растат в градината на родителите ми.
Красиво произведение на приложното изкуството от орехови черупки
Чистенето на орехите - повод за уйгурска “седянка”
Голяма част от огромните орехови градини снабдяват цял Китай с този ценен плод, а част от преработените в продукти орехи се изнасят в чужбина. На няколко витрини са изложени какви ли не произведения от орех - различни видове обработена дървесина, красиви сувенири – вази, купи, чинии, кутии, пепелници, гривни, гребени и какво ли още не от орехово дърво или орехови черупки, произведения на местната фармация, стъкленици с масло изцедено от плодовете - орехов шарлан.
Промишлена обработка на събраната реколта от орехи
Орехите се свързват с дълголетието. На плаката местни хора с възраст над 100 години
Но най-интересният “експонат” е ок. 500 - годишният орех, около който е направена зона за отдих. Сядаш и се вглеждаш в ствола и короната дървото, а ако искаш качваш се на високо издигната беседка и поглеждаш короната под друг ъгъл. В дънера на това старо дърво има огромна хралупа, с която са свързани легенди за духове и мистични разкази за славно минало. Орехът продължава да ражда всяка година, а плодовете му се събират и раздават за здраве и дълголетие. Прекарах няколко часа в красивия парк-музей и научих много нови неща за земеделието на уйгурите в този район на страната. Един народ и една култура, които слабо познаваме, макар да имаме толкова общи неща, едно от които е отношението към ореховото дърво.
Информационен камък, доста разпространена форма за информация в Уйгурия, пред най-стария орех
500 - годишния орех: гордост на музея и региона
Специална висока беседка за наблюдение на старото дърво
Кратуните са друга гордост на местните хора, използвайки ги в бита и за производство на красиви сувенири
Кът от музея - място за беседи, литературни четения и празници
Зная, че в Казанлъшко в с. Голямо Дряново се провежда Национален фестивал на ореха и с удоволствие ще отида някой ден там, за да видя най-старите орехови дървета и градини у нас. Доколкото знам някои от ореховите дървета там могат да бъдат съперници по възраст на стария орех от Музея на ореха в Хотан.
Не оставаме назад - Логото на Националния фестивал на ореха в с. Голямо Дряново, Казанлъшко
Темата за орехите е неизчерпаема. Този удивителен плод е присъствал и ще присъства в нашия живот и бит, и дебелата орехова сянка ще ни създава прохлада през горещите месеци, а като дойде декември ще приготвим традиционните гозби и сладки от орехи, които ще бъдат на празничните ни трапези за Коледа и Нова година.
Текст и снимки: Румен Пенин
3 Коментара - Музей на ореха по Пътя на коприната...
Дарина Кондева (непроверено) February 08, 2017
ОтговориРадка Цингова (непроверено) February 08, 2017
ОтговориБорислав (непроверено) February 08, 2017
Отговори