Московското метро: Из тайните на тунелите

Слуховете за това, че в московското метро има тайни станции, правителствени скривалища, призраци и анормални места, се разпространяват сред московчаните и гостите на града вече много години. Но какво от това е истина и какво измислица? Специалистът Данила Велецки, занимаващ се с изследвания на „подземната” Москва, счита, че много от това, което се разказва, са измислици:
 
 
Метрото е охраняван обект и е трудно да се попадне в неговите тунели за изследване. Повечето от разказите за плъхове-мутанти и различни нечисти сили – това са само истории на хора, които знаят, че никой не може да ги провери. Но информацията, че там има станции, които ги няма на картата на метрото, е чиста истина.
 
 
Снимка: Евгения Сарафова
 
 
Смята се, че секретното правителствено скривалище би трябвало да се намира под специалната, затворена за пътници станция „Советская”, която се намира между станциите „Театралная” (със старото название „Свердловски площад”) и „Маяковская”. По личната заповед на Сталин „Советская” е трябвало да бъде използвана като подземен пункт за управление на московския щаб на Гражданската отбрана. Така в самото сърце на Москва се е появило необикновено дълго разстояние между станциите, което е предизвикало много недоволства сред населението. Именно затова решили да построят още една станция „Горковская”, днешната „Тверская”, която била открита през 1979 година. Счита се, че ако в тунела внимателно се разгледа разстоянието преди „Тверская”, може да се видят останките от перона и салона на станция „Советская”.
 
 
 
 
Някои станции имат лоша репутация. Например „Сокол”. Тя е построена дълбоко под земята, на мястото на погребаните войници, загинали в Първата световна война. Машинистите винаги се стремят да преминат този тунел с максимална скорост. При много чувствителни хора там започва главоболие и почти винаги там има странен и неприятен мирис. Подобна е ситуацията и със станцията „Преображенская площадь”, която е била построена под Преображенското гробище.
 
Данила Велецки напомня, че досега сред московските младежи съществува легендата за влака-призрак:
"Няколко пъти в месеца в полунощ един влак-призрак се появява на „Кольцевая линия”. Той практически никога не отваря врати. Вътре се намират душите на осъдените, които са загинали по време на строителството на метрото. Лош знак е да видиш този влак. Ако влакът отвори врати, никога не влизай в него, иначе ще загинеш."
 
 
Снимка: Евгения Сарафова
 
Московското метро е красиво и загадъчно. И все пак, ако попаднеш в него, спри за малко, огледай се без да бързаш, а след това се качи във вагона. Вгледайте се в тъмнината зад стъклото, може би ще ви се открие завесата на загадката и тайните на московското метро.
 
 
Източници: http://bulgarian.ruvr.ru и Уикипедия
 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро