Морулей - мистичен и обвит от мъгли и тракийски артефакти

Височината е ниска и върховете рядко достигат котата 800 метра. Но пък горите изобилстват от габърово-церови съобщества, хубав подлес от храсти от глог и шипка, и други тревисти растителни видове. Тук именно над с. Дълбоки, на север се издига и най-високата точка на тази част от Средногорието – вр. Морулей. Според мнозина етимолози името идва от честите мъгли и потуления връх, към които често няма видимост от ниските части на Старозагорското поле.
 
 
 
Пътят е лек, тръгване от Стара Загора по пътя за Нова Загора и след 15-16 km се отбиваме в ляво посока с. Дълбоки. То се намира на южния склон на Средна гора и има близо 1200 жители, стара черква и училище. Оттам продължаваме по тесен асфалтиран път и след 6 km достигаме планината и хижа „Морулей", стопанисвана грижливо от ТД „Сърнена гора", Стара Загора. Тя е разположена на 3 етажа и разполага с капацитет от около 45-50 места. В момента върви сериозен ремонт на покривната конструкция. Поетажно всяка стая се ремонтира и привежда в добър вид за планинарите с повече удобства. Наблизо има две дерета с малки рекички, районът изобилства от вода и водоизточници, широколистните гори буквално обвиват хижата..
 
 
 
От началото на месец октомври тази година бе възстановена и една от маркировките по посока първенеца връх Морулей (895 m). Тръгва се в западния край на хижата и по малка пътека се излиза след 200 метра на горски път. По него се върви до първото разклонение и се свива в дясноq след което постепенно туристите навлизат в гората и сред хубави гори от габър (Carpinus betulus), цер (Quercus cerris) и благун (Quercus frainetto). Срещат се участъци с леска (Corylus avellana) и акации (Robinia pseudoacacia). Върви се около 45 минути по пътеката и се излиза по жълто-бяло-жълта марка на красиво място с огледност и отворена на юг, където еоличните процеси и действието на водата са изваяли интересни столообразни скални масиви, сякаш дялани от човешка ръка. На шега мнозина говорят, че тук нейде горският цар Морулей отсяда на своя каменен трон и се е вглежда на юг някъде в безбрежността на Старазогорското поле и наблюдава силуета на Сакар планина.
 
 
 
Продължаваме по марката и след 15 минути пресичаме красива малка долинка и рекичка, идваща от високата част на Сърненото Средногорие. Излизаме на почвен път и по него след около 45-50 минути стигаме разклонение (на ляво за Военно поделение и на дясно за върха). След около 50 метра се открива хубава гледка и сме вече на пирамидата на върха... 895 метра. Обрасло е и е пълно с хубави гъби сърнели, които след това стават за прекрасна гозба на изморените туристи. Наблизо до върха от запад има широка и открита поляна, откъдето има хубави гледки в различни посоки из дебрите на Сърнена Средна гора. Целият преход от хижата до върха отнема около час и половина добро темпово ходене. наблизо до върха /15 минути/ край горския път от север има поляна откъдето има прекрасна гледка към Тревненска планина, Шипченска планина и масива Триглав.
 
 
 
Времето напредва, връщаме се отново по познатия път към хижата и бавно по отъпканите пътеки, където в древността са вървели траките. На места в гората има интересни артефакти, свързани с тракийски окултни светилищни места – камъни, наредени по неестествен начин. Някак неусетно стигаме отново хижата и се настаняваме уютно в столовата на топъл чай от горски билки. Вечерята ще бъде от хубавите гъби, набрани под вр. Морулей.
 
 
Посетете това красиво и интересно, но слабо познато място. Струва си!
 
 
Текст и снимки: Чавдар Златев
-------------------------------------------
 
 
Чавдар Златев е от Стара Загора. Роден е на 15 септември 1965 г. Работи като спортен журналист в Българското национално радио (Радио Стара Загора). Обича да пътува и опознава света. Активен член е на ТД „Сърнена гора”, Стара Загора. Завършил е География в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализацията му е по физическа география и ландшафтознание. От 1993 г. е планински водач. Преподавал е география в Търговската гимназия (Икономически техникум) в Стара Загора. Бил е PR на ПФК "Берое" АД.
 
 
 

Posted by dimitar.zhelev

2 Коментара - Морулей - мистичен и обвит от мъгли и тракийски артефакти

Ванко М. (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Изключително интересно четиво за това малко известно място!

Иван Николов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Големи красоти.Но аз съм пристрастен.Все пак дядо ми е от съседното на Дълбоки село Оряховица.Тъжното е,че в тези прекрасни села вече преобладава ромското население.

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро