Мобилно приложение превръща смартфоните в детектори за земетресения

Програмата определя местоположението и магнитуда в реално време и изпраща информацията към централна база данни за анализ от специалисти. С развитието на достатъчно голяма мрежа от потребители MyShake ще може да се използва и като система за ранно предупреждение, посочват изследователите. 
 
 
Сеизмични мрежи по целия свят засичат земетресения и денонощно предоставят информация за сеизмичната активност. Има региони обаче, където мрежата е „рехава”, а това означава, че някои части от сеизмичния пъзел липсват. Граждани-учени биха могли да запълнят тези празнини с помощта на мобилните си устройства, смята Ричард Алън, ръководител на проекта MyShake и директор на сеизмологичната лаборатория „Бъркли” в американския щат Калифорния. 
 
 
Акселерометрите измерват силите, свързани с ускорението - вибрация, наклон и движение, както и статичната сила на гравитационното привличане. В смартфоните акселерометрите засичат промени в позицията на устройството, което позволява на телефона да обръща дисплея в правилната посока. Фитнес приложенията използват акселерометрите, за да отчитат промени в движението и да отброяват извървените стъпки, например. Приложението MyShake улавя специфичните за земетресение поклащания, които са различни от другите видове вибрации.
 
 
Когато смартфон с MyShake засече земетръс, той незабавно изпраща известие към централен уебсайт за обработка на данни. Входящите данни от телефони, намиращи се същата географска зона активират алгоритъм, които „обявява” земетресение и идентифицира местоположението и силата му. Засега софутерът събира и изпраща информация само към централен процесор, но крайната цел е да се изпращат предупреждения и обратно към потребителите, казва Алън. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро