Младеж от Нидерландия иска да почисти Световния океан от пластмасовите боклуци

Слат нарича начинанието си “Почистването на океана”. Подготовката за него протича на високи обороти от две години. Първата цел ще бъде Тихият океан. В края на август 50 кораба ще потеглят от Хавай, за да обхванат пространството до Калифорния с обща площ 3 500 000 кв.км. В резултат на експедицията ще бъдат направени първите карти на плуващите в този район боклуци. 
 
 
 
 
Същинската работа по отстраняването на отпадъците е планирана за следващите няколко години. Слат и екипът му възнамеряват да пуснат във водата покрай бреговете на Япония 2000-метрова конструкция, която събира боклуците от повърхността на водата. Наред с това към дъното на океана ще се закотвят платформи, а на тях ще се закрепят 50-километрови рамена. В тях теченията ще събират плуващите във водата пластмасови отпадъци. Събраният бокулук ще се сортира и ще се извозва за рециклиране. Предвижда се тази фаза да продължи две години. 
 
 
 
 
За да се изчисти целия световен океан, са необходими съоръжения на стойност шест милиарда евро. Според Слат тази сума е незначителна в сравнение с вредите, които пластмасовите боклуци причиняват на околната среда. Проучване, направено от многоброен изследователски екип, доказва, че това е най-евтиният метод.
 
 
 
 
Нидерландецът достига до решението да се погрижи за замърсените морета и океани още като ученик. По време на летуване в Гърция той е поразен от пластмасата във водата. Видяното не му дава мира и той развива първия си план и дори изоставя следването си. До септември 2014 г. чрез интернет кампания Слат успява да събере 2,4 милиона долара. Междувременно около него се събира екип от около стотина помощници, сред които инженери и учени. 
 
 
 
 
Точното количество на пластмасовите отпадъци в океаните и моретата не се знае. Ясно е обаче, че това е един от най-сериозните проблеми за природата, причинени от човека. Боклуците идват от плажовете, от реките или биват изхвърляни от корабите. Според данни на ООН в някои региони на океана плуват до един милион частици на квадратен километър. Между 50 и 80% от намерените мъртви морски костенурки са жертва на погълнато парче пластмаса.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

2 Коментара - Младеж от Нидерландия иска да почисти Световния океан от пластмасовите боклуци

Рени (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Като чета изглежда постижимо донякъде. А и тези необходими 6 милиарда нима са много за големите компании основни замърсители, държавите засегнати най-много, а и многобройните международните екологични организации. Дано някой се опита да направи нещо за нашето Черно море или поне за реките ни. От всеки от нас зависи, когато изхвърля бутилката си да се замисли.

Калин Вранчев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Идеята си струва. Почивахме с семейството на Филипините, една сутрин океана донесе огромни количества боклуци, това ще става все по-сериозен проблем. А и нашите плажове по Черноморието не са от най-чистите.

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро