Марсоходът Opportunity е на метри от „маратонска титла“

Opportunity ще премине емблематичния финал при следващия етап от мисията си. Марсоходът трябва да достигне до долината с подходящото име Маратон, която вероятно съдържа различни видове глинести минерали - признак за въздействие на течна вода в миналото. „Когато Opportunity започна мисията си преди 11 години, никой не си представяше, че ще оцелее по време на марсианската зима, а какво остава за осъществяване на маратонски пробег“, казва мениджърът на проекта Джон Калас от NASA. 
 
Панорама на кратера Фрам, заснета от сондата на Марс. Източник: Уикипедия
 
Opportunity държи рекорда за най-дълго разстояние, изминато на чужда планета. Второто място принадлежи на съветския модул Луноход 2, който е пропътувал 39 km. Близнакът на Opporutnity - роувърът Spririt, се приземи на Марс три седмици по-късно през 2004 г. и се зае с изпълнението на задачата да търси следи от въздействие на вода върху повърхността на Червената планета. Двата апарата откриха множество такива доказателства и продължиха изследователската си дейност дълго след първоначално предвидените три месеца. 
 
Комуникацията на Spirit със Земята прекъсна през 2010 г. Opportunity все още е активен, но вече показва признаци на напреднала възраст. Роботизираната ръка на роувъра „страда от артрит“, а отскоро сондата има проблеми и с паметта, съхраняваща данни в изключено състояние. 
 
 
 
 
 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро