Марсоходът Curiosity засне вълшебен планински пейзаж

Марсоходът изследва склоновете на високата 5,5 km планина Шарп от септември 2014 г. Бавно, но сигурно роботът се изкачва нагоре и новата фотография, направена на 9 септември и публикувана в началото на октомври, показва част от терена, който Curiosity ще изследва в бъдеще. 
 
 
Единственото нещо, което е по-удивително от тези изображения е мисълта, че един ден Curiosity ще се движи по тези хълмове”, казва Ашуин Васавада от Лабораторията за реактивно задвижване на NASA в Пасадена, Калифорния. 
 
 
 
 
На преден план в новата фотография, на около 3,2 km от местоположението на роувъра, лежи хребет, богат на хематит - минерал от железен оксид. Зад хребета се намират древни хълмове, съдържащи глинести минерали, а отвъд тях са възвишения, богати на сулфатни минерали, посочват от Агенцията. Променящата се минералогия в тези пластове на планината Шарп предполага промени на средата в младия Марс, като всички те са свързани с взаимодействие с вода преди милиарди години”, се казва в изявление на NASA.
 
 
Curiosity се приземи в 154-километровия кратер Гейл през август 2012 г. Целта на струващата 2,5 млрд. долара експедиция е да установи дали Червената планета някога е била в състояние да поддържа микробактериален живот. Наблюденията на марсохода в близост до мястото му на кацане разкриват, че в кратера Гейл е имало потенциално обитаема система от езера и потоци преди милиарди години. 
 
 
Планината Шарп е основната научна цел на Curosity. Учените от екипа на мисията искат роботът да се изкачи през ниските възвишения, търсейки отговор на въпроса как Марс се е превърнал от относително топъл и влажен свят в миналото в студената, суха планета, която познаваме днес.
 
 
Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро