Летни географски усмивки в София през август

Макет на вулкана Котопакси, един от малкото екваториални глетчери в света, както и макет на Лаплатска низина.

3D макет на студената пустиня Атакама.

Лятната академия се организира от Фондация „Заедно в час“ за период от три седмици. „Тази година записалите се деца са около 1200. В академията преподаваме учители, като повечето от нас за първи път влизат в класната стая“ – каза Симона Стоянова, бъдещ учител по География и икономика. Симона и нейните ученици впечатлиха както нас, така и присъстващите родители с цялостен макет на Южна Америка.
 
 

Насъбрани около изобретението си, учениците демонстрираха блестящи знания за планинската верига Анди, Бразилска планинска земя, реките Ориноко, Амазонка и Парана както и за Галапагоските острови, известни с гигантските си костенурки, обитаващи архипелага.  Поговорихме си за това, колко важни са били картографските пособия при териториалната изработката на континента Южна Америка. С това е свързана и новата благотворителна инициатива на Географ БГ „Спаси глобуса“, за която може да прочетете повече ТУК.

Учениците споделиха с нас, че за три седмици са научили много нови обекти намиращи се в континента, както и най-интересните животински видове, обитаващи четвъртия по площ континент в света. И въпреки че е средата на август, бъдещите седмокласници бяха толкова въодушевени от географията, че не искаха лятната академия да приключва. Затова пък ние ги изненадахме с материали за изработка на изригващ вулкан. И докато сме още в Южна Америка ви предоставяме снимки от „изригването“ на вулкана Калбуко.

Пожелаваме на учениците и техните учители да не губят никога своето географско обаяние!

Теодора Малинова

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро