Лешоядите в Европа и Африка на път да изчезнат в рамките на нашия живот

Белоглави и египетски лешояди
В Европа и Африка лешоядите са изправени пред редица заплахи. Една от тях е ветеринарният препарат Диклофенак, унищожил в рамките на едно десетилетие 99% от популациите на лешоядите в Индия, Пакистан и Непал. Скоростта на този спад в числеността е шокиращ - по-голяма е от скоростта в спада на популациите на който и да е друг вид птица, включително и Додо.
 
 
Диклофенак се продава свободно в редица европейски страни, като Италия и Испания, където обитават ключова част от популациите на орли и лешояди в Европа.  В България употребата на Диклофенак не е лицензирана, но друг също толкова опасен препарат – Кетопрофен, свободно се използва във ветеринарно-медицинската практика в страната, заявиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – част от BirdLife International за България.
 
 
В същото време лешоядите в Африка са изправени пред нарастващи заплахи от отравяния, загуба на местообитания, сблъсъци с опасни електрически линии и не на последно място – нелегалната търговия с части от телата им, използвани в традиционната медицина и за магически церемонии и ритуали. Пример за такъв случай е египетски лешояд с поставен сателитен предавател по LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“, убит от традиционен ловец на лешояди в Нигер.
 
 
Три от всеки четири вида лешояди в Европа са световно застрашени или почти застрашени от изчезване според Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Ако основните заплахи не бъдат идентифицирани и преодолени бързо и ефективно, лешоядите в Европа и Африка могат да изчезнат в рамките на нашия живот, акцентираха от BirdLife.
 
 
В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд. Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на БДЗП. Данните от мониторинга, извършван вече за 27-ма поредна година, показват, че в края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията с отчетен през настоящата година максимум за България от 70 двойки.
 
Целта на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ е да предотврати изчезването на египетския лешояд в България и Гърция. Това лято в страната ни гнездят 24 двойки, като 18 от тях успешно отгледаха 26 малки.
 
Всеки може да подкрепи усилията на BirdLife International в борбата за спасяването на лешоядите от изчезване, като подкрепи кампанията за набиране на средства или се присъедини към петицията за забрана на ветеринарно-медицинската употреба на диклофенак и други вредни за дивата фауна ветеринарно-медицински продукти в Европа.

Posted by geolub

1 Коментара - Лешоядите в Европа и Африка на път да изчезнат в рамките на нашия живот

123 (непроверено) February 08, 2017

Отговори
не бива да допускаме загубата на този вид, а да постъпим отговорно

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро