Лавини - видове и правила за безопасност

Опасностите, дебнещи през зимата в планината не са малко. Това не значи, че трябва да се лишим от зимни приключения и спорт. За своя защита и сигурност трябва да сме запознати с насоките за защита и да бъдем подготвени за опасностите. Трябва да се грижим предимно за самите нас и нашите спътници, останалото е работа на компетентните органи, които имат за задача да запазят живота на хората, като реагират на време и адекватно на ситуацията.
 
Прогнозирането на лавинна опасност много трудно и е почти невъзможно да се определи кога ще настъпи събитието. За безопасността на хората в района се предизвикват контролирани изкуствени лавини с цел предотвратяване на лавини в неочакван момент. Най-големите предпоставки за появата на лавина са самите хора в района на лавината. В 95% от случаите те са причината за възникването й.
 
За личната ни безопасност в планината трябва да сме запознати с някои важни правила за защита. Преди тръгване на поход в планината трябва да се информираме за състоянието на снежната покривка и най-вече за вятъра. Наличието на информация за метеорологичната обстановка и прогнозите е задължително пред тръгване.  Дори да има и най-малка вероятност за лавина, по-добре отложете излета. При наличие на мъгла е възможно да попаднете в лавина, дори на места, при които при ясно време това може да бъде избегнато.
 
Тръгнете на поход в планината само с опитен водач. Той има задължението да съобщи предварително точния маршрут на близки, на хижари и на Планинската спасителна служба (ПСС). Излизането в планината сам през зимата е много рисково начинание. Дори най-малкото нещастие може да има фатални последствия. Не проявявайте излишна смелост и геройство!
 
Поведението на всички членове в групата трябва да е подчинено на правилата за безопасност. Спазвайте указанията на вашия водач и наложената от него дисциплина и ред. Негова е отговорността да прецени условията и да вземе решения, които са задължителни за всички. При никакви обстоятелства не се отделяйте от групата! При съмнение, че сте попаднали в район с висок риск за появата на лавина, променете маршрута или се върнете на изходния пункт. Задължително носете резервни дрехи, които могат да са ви изключително полезни при измокряне или преохлаждане на тялото.
 
Плътността на падналия сняг зависи от температурата на въздуха и вятъра. Когато времето е студено и тихо, снежните кристалчета са леки и се носят във въздуха като пух. Този сняг съдържа най-малко вода. Тежкият и плътният сняг пада при температура около и близка до нулата. Преминавайки през богато наситения с водни пари въздух, снежните кристали нарастват и увеличават обема си. Ако снеговалежът е придружен от силен вятър снежните маси се натрупват неравномерно и силно се уплътняват. Това изменя първоначалната форма на снежните кристали, които се смаляват по обем. Така се образува плътен пресован сняг. От него са съставени козирките и снежните дъски, за които ще стане дума по-долу...
 
 

Posted by geolub

2 Коментара - Лавини - видове и правила за безопасност

Борил (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Много полезна информация

Драго (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Лавините са опасно нещо, загубих приятел преди години, затова спазвайте инструкциите на планинските водачи и не бъдете излишно смели!

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро