Китайски екип проектира ракета, която поглъща космически отпадъци и ги превръща в гориво

Изследователи от Китай проектират космически двигател, който да е в състояние да поглъща носещите се около Земята отломки и да ги превръща в гориво. С други думи - самозахранваща се изсмукваща боклуци космическа прахосмукачка. Космическият роботизиран чистач може да улавя набелязани отломки и да ги поставя в двигателя си,” се посочва в публикация в Arxiv.
 
 
Според изследователите ключов въпрос при всички съществуващи концепции за почистване на космически болкуци е как да се поддържа движението на устройствата. За да преодолеят тази пречка, учените предвиждат техният чистач да захваща големи отпадъци и да ги превръща в прах в специална мелница на борда си. След това двигателят ще генерира достатъчно висока температура, за да превърне малките частици в плазма, която задвижва космическия апарат. Идеята е космическите боклуци да заместят газове като аргон и ксенон, посочват изследователите.
 
 
Схема на установените космически отпадъци около Земята
 
 
На пръв поглед идеята за самозадвижващ се, изсмукващ боклуци робот изглежда чудесна. Реализирането й обаче би било сложно. Учените предлагат роботът да се захранва с ядрена или слънчева енергия, но не е ясно дали тези два източника ще са достатъчни. Наред с това възниква въпросът за рисковете, които би носил захранван с ядрена енергия космически апарат в земната орбита.
 

Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро