Китай строи най-дългия и най-висок прозрачен мост в света

Той свързва две скали нa височина 300 m над една от клисурите на Големия каньон Чжанцзъцзе. Намира се в приказно красива местност с живописни скални кули от пясъчник, която вероятно е вдъхновила режисьора Джеймс Камерън за планетата Пандора във филма му “Аватар”. 
 
 
Посетителите ще преминават по 430-метровия мост, наблюдавайки природната картина без нищо да спира погледа им. С широчина шест метра мостът ще издържа 800 души едновременно. Съоръжението ще бъде завършено през юли, а церемонията по официалното откриване е планирана през октомври. 
 
 
 
 
Архитектурният проект е дело на Хаим Дотан от Тел Авив. Целта е мостът да бъде колкото се може по-прозрачен, посочва Дотан, който е построил и израелския павилион на ЕXPO 2010 в Шанхай. “Един бял мост, който изчезва в облаците”, казва архитектът и добавя, че посетителите трябва да имат усещане за полет. Той си представя моста и в ролята на драматичен подиум за модно ревю. Наред с това, новото прозрачно съоръжение ще служи като отправна точка за най-високите бънджи скокове в света. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро