Китай изселва хиляди хора заради строежа на най-големия радиотелескоп в света, които ще търси сигнали от извънземни

Китайското правителство преселва хората, за да завърши строежа на най-големия радиотелескоп в света. Една от задачите на съоръжението ще бъде да засече сигнали от извънземен живот.
 
 
Диаметърът на телескопа е 500 метра, което го прави най-големия по рода му в света. Той се нарича FAST и крайната му цена се изчислява на 184 милиона долара. Правителството се надява да го завърши до септември.
 
 
Масовото изселване беше оповестено във вторник от държавната новинарска агенция „Синхуа“. В съобщението се посочва, че властите преместват 2029 семейства или общо 9110 души, които живеят на разстояние до 4.8 километра от телескопа в района на два окръга в югозападната провинция Гуейджоу. Правителството предвижда да обезщети всеки човек с еквивалента на 1800 долара. Гуейджоу е една от най-бедните провинции на Китай.
 
 
Телескопът се изгражда в обширна падина сред карстови възвишения. Мястото е далеч от големи градове, което го прави идеално за улавяне на радиотрансмисии. Учените са започнали да търсят подходяща местност за телескопа още през 1994 г. През ноември м.г. бяха извършени успешни тестове на „ретината“ на съоръжението, която тежи 33 тона е издигната на между 140 и 160 m над рефлекторната чиния - тогава наполовина завършена.
 
 
 
 
 
Телескопът се състои от 4500 предимно триъгълни панели със страна приблизително 11 метра, които заедно образуват огромна параболична антена. Изследователите ще могат да регулират позицията на отделните панели, за да променят формата на антената и да отразяват сигнали от отдалечени части на Вселената към една единствена точка на фокусиране.

Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро