Катманду - година и половина след земетресението

По време на пътешествието попаднахме в Тибет, Бутан и Непал. Но наш основен разпределителен пункт и временен дом” бе именно Катманду, от който тръгвахме в различни посоки и се връщахме за почивка. Така на няколко пъти макар и за по ден-два обходихме голяма част от столицата и района около нея. Разбира се, разчитахме на препоръчани ни местни водачи и особено на Суман Чандран, който бе един от хората, чието семейство бе пострадало от земетресението. Домът му бе разрушен, но близките му оцелели и сега живееха в нов дом, като не се надяваха скоро да се върнат в стария. Именно той ни разказа за преживения кошмар и се постара да ни покаже раните” от природното бедствие. 
 
 
 
 
Изглед от Катманду 
 
 
 
Земетресението, поразило страната на 25 април 2015 г. със сила от 7,9 по скáлата на Рихтер, е едно от най-големите в района на Хималаите, най-силното от 1980 г. насам. То засегна предимно териториите около столицата на Непал и отне живота на повече от 8000 души, а ранените са двойно повече. Десетки хиляди семейства загубиха домовете си, превърнали се в руини. Материалните щети се оценяват на около 10 млрд. долара. Кризата, предизвикана от катастрофалното бедствие, остави следи във всички квартали на града и се преодолява и до ден днешен. Много от най-старите исторически сгради, защитени от ЮНЕСКО, пострадаха сериозно и възстановяването им ще отнеме дълги години. Според учените град Катманду е разположен на добре оформен блок от земната кора с размери 120х60 km, който по време на земетресението за около 30 сек се е придвижил 3 m в южна посока. Земетресението предизвикало лавини във високите части на Хималаите в района, в резултат на което загиват и 19 алпиниста.
 
 
Земетресението  повредило много сгради, както в стария центъра на града, така и във всички квартали
 
 
 
 
 
В самия център на  града всеки ден се провеждат възстановителни работи, но щетите са големи
 
 
 
 
Навсякъде из града личаха следите от бедствието – огромни купчини от тухли, подпрени напукани стени, изоставени сгради, нови строежи в различен етап на изграждане. Обикаляйки кварталите на огромния град, чиято агломерация е около 2 млн. д., опознавахме колорита и хората на Катманду. Значителни са щетите във всички слели се със столицата исторически селища като Патан, Бактапур, Киртипур, Панаути и др.
 
 
 
 
 
 
Кварталите на града са отделени с терасирани хълмове и по тях се отглеждат ориз и зеленчуци. Отправихме се на юг през терасите и попаднахме в един от най-пострадалите квартали - Кокана, по чиито улици въпреки бедствието животът течеше по своя естествен ритъм. Хората работеха вкъщи и на полето, децата шумно обикаляха улиците на квартала, прибирайки се от училище, наоколо се разхождаха овце, кози, крави, кокошки и патици, младежи препускаха с моторетки, възрастните се събираха на групи и оживено разговаряха. С помощта на Суман се заговорихме с няколко жени, загубили домовете си, които седяха пред временните ламаринени постройки, в които бяха настанени. Някои от тях бяха загубили и свои близки. Разказаха ни, че имали достатъчно храна и вода, децата били приети в местните училища, мъжете работели по строежите, но загубите от бедствието личаха по лицата им. 
 
 
 
Из улиците на един от най-пострадалите квартали - Кокана
 
 
Много хора живеят все още из руините на домове си
 
Временни жилища
 
 
 
 
 
 
 
 Големи временни селища с ламаринени жилища
 
 
 
 
Направи ни впечатление, че храмовете и малките светилища, които са навсякъде из града, се радват на особена почит - хората постоянно се спират в тях, оставят даровете си, молят се и продължават пътя си. Разбрахме, че някои идват отдалече в точно определени храмове и остават там по няколко дни. Извършват се най-различни ритуали, а наоколо продавачи на храна, цветя, ритуални съдове и украшения, както и гадатели, явно заработват добре. Почти всеки ден има религиозни и културни празници, свързани с някоя от религиите - индуизъм, будизъм, ислям, местни вярвания, и ние имахме късмета да присъстваме на един от тях.
 
 
Празниците събират хората от квартала
 
 
 
 
Религиозните празници събират хиляди поклонници на площадите на Катманду 
 
 
В един от кварталите представяха кандидатките за надпреварата при избора на новата жива богиня Кумари – стара традиция в Непал спазваща се до наши дни. Майките бяха довели малките си дъщери облечени празнично и превъзнасяха качествата им пред събралото се мнозинство. 
 
 
 
 
Изборът на бъдеща жива богиня Кумари е в разгара си
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Безспорно земетресението се е отразило негативно на икономиката на страната и особено на туризма. Загубите са огромни, но хората са все така дружелюбни и гостоприемни и очакват подновяването на туристическия поток, който за много от тах се е превърнал в основен източник на доходи. На редица места строяха нови хотели и специализирани планински центрове, вярвайки, че скоро туристи ще изпълнят, както преди години, страната им.
 
 
Местният музей пустее
 
Образователните табла са навсякъде из кварталите 
 
 
 
На чного места подобни табла ориентират туристите как са изглеждали старите храмове преди земетресението 
 
 
 
 
Макар че освен Катманду обиколихме и още няколко интересни места в Непал – националния парк Читуан", Покхара и околностите, пътувайки по планинските пътища на страната, има още много интересни места, които си струва да се посетят и усетят в тази страна, отличаваща се и с най-голямата денивелация в света – най-ниската ѝ точка е разположена на около 70 m надм. вис., а най-високата е първенецът на планетата ни вр. Еверест (8848 m). 
 
 
Автор: проф. Румен Пенин
 
 
 
 

Posted by geolub

2 Коментара - Катманду - година и половина след земетресението

Радка Иванова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
и още фотописи на проф.Пенин чакаме...за Иран,Шпицберген...

Роси Кирилова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Професионално и интересно, както винаги са фотописите на Професора. Тази сутрин попаднах в Катманду и се заредих с желание за пътешествия. Благодаря!

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро