Изследователи ще проучват акули и скатове с подводни камери

Системата включва защитени с решетка екшън камери и стръв, която привлича акулите и скатовете. Устройствата ще бъдат пуснати на дълбочина между 10 и 100 m на 400 места в ключови географски региони. 
 
 
 
 
Тригодишното изследване ще обхване и зони в близост до Големия бариерен риф и рифовете Скот и Нингалу край Австралия. Един от участниците в проекта, д-р Марк Мийкън от Австралийския институт за морски науки посочва, че събраната досега информация за акулите е непълна и за пръв път ще се създаде всеобхватна информационна база, благодарение на глобална мрежа от партньори. Ще се съберат данни не само за броя и различните видове акули и скатове, но, по възможност, и за размера и възрастта на животните. 
 
 
 
 
Акулите са избрани за обект на изследването, тъй като те са особено уязвими. В сравнение с другите риби, поколението на акулите е малобройно и за съзряването на малките е необходим дълъг период от време. Наред с това, състоянието на популациите на акулите пряко влияе върху хранителната верига, тъй като те се намират в края й. „Ако ги няма, всичко ще се обърка“, изтъква Мийкън. Една четвърт от акулите и скатове обаче за заплашени от изчезване в глобален мащаб. 
 
 
 
 
Резултатите от проучването ще бъдат публикувани в платформа със свободен достъп. Мийкън посочва, че споделянето на информация не се среща често в областта на биологията и екологията, особено в сравнение с други научни области като генетиката, например. Една от причините е, че изследванията са скъпи и изискват голям ресурс, но обменът ще даде възможност на учените, политиците, правителствата и еколозите да използват пълноценно събраните данни, убеден е изследователят. 
 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро