Интервю с Апостол Савов и Велизар Бъчваров - двамата медалисти от световната олимпиада по география

Географ БГ: Какво е усещането да си сред най-добрите географи в света?
 
Апостол: Удовлетворението от дългосрочния труд, чувството за принадлежност към група от хора със сходни амбиции и поглед към света действат мотивиращо и ме радват. Бях приятно изненадан и изпълнен с възторг щом чух името си сред наградените и разбрах каква чест е да получиш признание за работата си на олимпиада.
 
 
Апостол на Великата китайска стена 
 
 
Откриване на 33-ти Международен географски конгрес
 
 
Велизар: В моето усещане преобладава чувството на безкрайно удовлетворение. Доволен съм от себе си и много щастлив, че успях да видя една миниатюрна част от една необятна страна и че бях част от международната олимпиада. Любопитството и желанието да се изучава светът и връзките в него намира израз чрез географията. От тази гледна точка, много се радвам, че съм сред най-любопитните". От друга гледна точка, а именно - гледайки назад, странно е усещането, че преди 5 месеца допусках с голяма доза съмнение, че мога да стигна дотам.
 
 
Велизар на Великата китайска стена
 
 
 
 
Географ БГ: Какви усилия стоят зад географския ти успех? Каква е твоята рецепта за успех? 
 
Апостол: Подготовката за подобно участие включва не само възприемане на информация, но и синтезирането й, установяването на нови идеи, модели на мислене, които да прилагаме в какъвто и да било контекст. Ключова обаче е правилната самонастройка, вяра в собствените способности, дори да е клише. Важна упора, във всеки аспект, е бил учителят ми по география Свилен Стойчев, чийто думи за международната олимпиада ме караха да мечтая още години преди постижението в Пекин, за което му благодаря.
 
 
Фотоизложбата на проф. Р. Пенин - гр. Плевен, с проф. Р. Пенин и учителя ми по география Свилен Стойчев
 
 
Велизар: Стоят много отделено време и усърдна подготовка. Колкото до рецептата за успех, винаги има няколко задължителни елемента - това са добрата подготовка и известна доза късмет. Полезно се оказа и, че четох основно от чужди източници, където фокусът беше върху темите, върху които е базирана олимпиадата. Трябва да благодаря на съотборниците си - Апостол, Борислав и Ваня, защото нашият отбор лично за мен беше отличен и считам, че се сприятелихме и че работихме чудесно заедно. Смятам за нужно и да благодаря на семейството си за подкрепата, която ми осигури. Също така на г-жа Мария Томова, моя учител по география в пловдивската математическа гимназия, която ми отдели изключително много време и внимание и с която работихме успешно и продуктивно през годината. Признателен съм на моето училище, където има атмосфера на подкрепа на нашите интереси, на всички преподаватели, които подготвяха отбора и на нашите ръководители. 
 
 
 
 
Географ БГ: Какво най-много те впечатли на географската олимпиада в Китай? Имаше ли нещо, което те впечатли сред участниците на другите отбори? 
 
Апостол: Имайки предвид, че отборите в тазгодишната олимпиада бяха почти десет пъти повече от първата, мащабът на събитието е несравним с познатите ми подобни форуми. Има голямо разнообразие от участници – откъм географско положение и полово-възрастов състав, казано в духа на олимпиадата. Бях приятно изненадан от туристическата програма и добре свършената работа от организаторите, както и качествените въпроси и изпитни материали.
 
 
Отборът ни пред аудиторията на 80-та пекинска гимназия - откриване на олимпиадата
 
 
 
Културна вечер, Китай – на сцената с Борислав Борисов
 
Площад Тиенанмън"
 
 
Велизар:  Впечатли ме, че Китай, и в частност Пекин, нямат нищо общо с нашия свят. Мащабите са колосални, непрекъснато има движение на огромни маси от хора и моето впечатление е, че атмосферата е хаотична. Самият град по себе си и околностите за мен бяха меко казано впечатляващи. Програмата на олимпиадата беше интензивна и включваше три елемента: писмен изпит, в който няма тестови въпроси, теренна част и мултимедиен тест, които се проведоха в период от четири дни. Всички теми, които бяха разглеждани и разисквани по време на олимпиадата, бяха свързани или с практически умения, или с истински проблеми на съвременния свят, с които се занимава географията и с които милиони хора по света се борят всеки ден. От нас се изискваше креативност, бързо прилагане на знания и аналитично мислене, да даваме идеи, да идентифицираме фактори, да обясняваме процеси. А колкото до участниците в олимпиадата, и в частност нас, смело заявявам, че сме пълноценни граждани на света - а този мироглед за мен е безценен и преди всичко друго, открива нови пространства и предоставя нови възможности.   
 
 
 
 
 
 
 
 
Географ БГ: Ако зависеше от теб, какво би променил в училищната география в България?
 
Апостол: От ученическата ми гледна точка практическите умения почти не са застъпени, докато теоритичните знания са незаменима основа, но понякога са твърде абстрактни. В допълнение трябва да с поставя ударение върху разбирането „как“ и „защо“, вместо изцяло да се държи на фактология, тъй като в днешния технологичен свят подобни данни са леснодостъпни и географската наука е преминала описателния си период до голяма степен.
 
 
Забраненият град 
 
Велизар:  Впечатленията се създават бързо и са силно повлияни от стереотипите, които по неволя ни заобикалят или са ни наложени, или от това, което виждаме, чуваме и учим. Така, за мнозинството хора, географията е суха и статична наука, в която, освен описателния елемент, няма друго. Това, което учим в училище на този етап, за съжаление, много повече потвърждава това твърдение, отколкото да го отхвърли. От това, което видях и се изисква на олимпиадата, всъщност става ясно, че науката е много по-различна. Тя е изключително комплексна и динамична, която, като заобикалящият ни свят, непрекъснато се развива, обогатява и променя. Бих заложил на развитие на аналитични и сравнителни умения, както и на креативните способности, при които се дават идеи и планове за осъществяването им, докато описателният елемент би добил второстепенно значение. Това изисква познаване на релевантна географска информация и дава полезни умения, чието приложение е изключително широко. Особено ми допадна и идеята за теренни експедиции, които обогатяват и прилагат уменията, свързани с ползване на карта, ориентиране, и които развиват наблюдателността.
 
 
 
 
Географ БГ: Ти участва в Българския географски фестивал – Казанлък 2016 през април месец. С какви спомени остана от събитието? 
 
Апостол: Както от първия фестивал в Ямбол, така и от Казанлък запазих радостни спомени за географията като празник, атмосферата на състезание, отборна работа и спортсменство. Да не забравяме и интригуващата „разходка с изненади“, която е много добър пример за интерактивно обучение!
 
 
Втори географски фестивал - Казанлък 2016 – отбор „Веселите туристи“ (Апостол Савов, Александър Мусков, Мирослав Миров, Хинна Хинова) с д-р Евгения Сарафова
 
 
Велизар: Чудесни. През тези два дни мога да кажа, че бях потопен в изцяло географска атмосфера, по-различна от типичното. Преживяването беше наситено с положителни емоции и ми хареса, че всички отговорни се бяха постарали да го направят такова. Очаквам скоро да разбера къде ще се проведе географският фестивал през 2017!
 
 
Географ БГ:  А след географския успех накъде? Какво те очаква оттук насетне?
 
Апостол: Предстои ми следване, за сега в България. Удоволствието от географията си остава, но сега съм насочен към икономо-политическа специалност, надявам се водеща до нови успехи.
 
Център за подготовка на олимпийци - след Китай, с експерт Мариана Султанова, Свилен Стойчев, експерт Христина Маркова
 
 
Велизар:  Знам със сигурност, че ме очаква 12. клас. Знам, че ще участвам в националната олимпиада и във фестивала през идната година. Надявам се на най-доброто и на успехи, географски и всякакви други. Все пак, към новата учебна година ще подходя с убеждението, че всичко, което е важно за мен и трябва да се случи, ще стане. 
 
 
 
 
Географ БГ: Задай един географски въпрос на аудиторията на Географ БГ 
 
Апостол: Това е най-малката суверенна единица със собствена конституция, валута и по форма на управление е изборна монархия. Девизът ѝ е „Защита на вярата и помощ на бедните и страдащите“ и, както Ватикана, е разположена в сърцето на Италианската столица. Коя е тя?
 
Велизар: Въпросът ми е следният: Какви върхове ще покорява географията след 15 години? 
 
 

Posted by geolub

3 Коментара - Интервю с Апостол Савов и Велизар Бъчваров - двамата медалисти от световната олимпиада по география

b (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Малтийски орден?

Радка Цингова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления за медалистите и техните преподаватели. Вие доказахте, на света ,че България може да се прослави и от географи! Гордея се с вас. Пожелавам ви здраве, късмет и нови пътешествия

СГ (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления медалисти! Показахте пред света що е география и има ли тя почва у нас?

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро