Индонезия брои островите си, за да защити територията и ресурсите си

През 1996 г. закон установява приблизително броя на островите на най-големата островна държава в света - 17 508. Но парламентът сега се надява да преброи точно техния брой до срещата на ООН през август 2017 г. Законодателите в Джакарта се надяват, че с регистрирането на островите пред ООН ще се помогне на Индонезия да запази обширната си територия и ще обогати рибните си ресурси чрез разширяване на акваторията си. 
 
Приемането на повече признати острови ще разшири суверенитета на Индонезия върху околните води
 
 
Според Конвенцията на ООН за моретата, понятието остров“ е определено като естествено формирана площ от суша, заобиколена от вода. Името на острова може официално да се признае, ако то е познато на поне двама местни жителя.
 
Бунджин Беле е сезонно обитаван остров от около 25 семейства
 
 
Индонезия заема площ от 1,9 млн. km2, така че броенето на всички острови, които отговарят на критериите на ООН, не е лесна задача.
 
Например край бреговете на Джакарта има зашеметяващо красиви хиляди острови, които жителите на столицата посещават през уикендите. Но никой не знае точно колко острова са дори в тази област. 
 
Броят на всички острови в Индонезия, изброени по силата на закона от 1996 г., е само приблизителна оценка и не е проверен по критериите на ООН.
 
Но на последната Конверенция на ООН за стандартизация на геофграфските имена през 2012 г., индонезийското правителство регистрира 13 466 острова, които са открити и наименовани. 
 
Много от малките атоли са заобиколени от коралови рифове
 
 
Екипът, който ги брои от Министерството на морските въпроси и рибарството заяви пред индонезийската служба на БиБиСи, че иска да добави най-малко 1700 нови острова на следващата среща през август. 
 
Това е нашият списък в момента, но вероятно броят ще се увеличи, защото в момента сме в процес на валидиране и проверка на островите и ще продължим да правим това до края на юли, казва Балък Будианто - ръководител на екипа. 
 
Трябва да посетим всеки един от тези острови, а след това да отбележим координатите, името, значението на името, историята на земята и да опишем ландшафта и географската му история. Ние документираме всичко това в големи детайли и ги носим обратно при централния екип, обяснява той.
 
 
Защитаване на националната индентичност
 
Действието за преброяване на островите и регистриране на имената им е насочено към опазване на територията и ресурсите. Ако отдалечените острови са признати от ООН, това би могло да помогне на Индонезия да претендира за суверенитет над околните води - оспорвани от съседните страни (Малайзия, Бруней, Източен Тимор, Филипини, Папуа-Нова Гвинея, Палау, Австралия).
 
Правителството казва, че незаконният риболов е това, което струва на страната милиарди долари загубени приходи всяка година. Като предупреждение, те редовно прогонват чужди риболовни лодки, открити в техните води.
 
Индонезия има всичко от вулкански острови, покрити от джунглата, до малки атоли, покрити с палмови дървета и корали
 
 
Сюзън Херауати от Коалицията на хората за правосъдие по въпросите на рибарството (Киара) заяви пред БиБиСи, че 60% от броя на островите в Индонезия нямат име или официалнен правен статут, така че те лесно могат да бъдат взети или предявени от друга държава.
 
Признаването на островите от ООН ще означава, че те няма да бъдат толкова уязвими, че да бъдат превзети от частна компания, казва тя.
 
Като пример, г-жа Херауати цитира остров в близост до островите Гили край Ломбок - популярно туристическо място, където един малък остров е бил превзет от частен курорт.
 
Индонезия е държавата с най-много острови в света
 
 
109 семейства бяха изхвърлени от района, защото беше развит за туристите, обяснява тя, добавяйки, че семействата са принудени да напуснат без да получат никаква компенсация.
 
Това е въпросът за нашата идентичност като нация. Като описваме нашите острови, тогава нашият рибар има правна защита и права върху островите и нашите наследствени морета, обяснява тя.
 
През 2002 г. Индонезия загуби два острова oт Малайзия - след като Международният съд отсъди своето решение в териториален спор, а по-късно и два от Източен Тимор, когато Източен Тимор стана независима.
 
Природозащитниците същевременно предупредиха, че Индонезия може да загуби хиляди острови, ако морските нива продължават да се покачват поради изменението на климата.
 
Но следенето на островите може да бъде безкрайна задача, тъй като г-н Балк казва, че бродещата група продължава да намира нови острови създадени в резултат на земетресения и вулканични изригвания.
 
 
Публикацията е въз основа на информация от БиБиСи - Индонезия
 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро