Хранилището на семена в Шпицберген се попълни

Сега семената са защитени от потоп и ядрен взрив: зърнохранилището на норвежкия остров Шпицберген (Свалбард) ще запази биологическото разнообразие на растителния свят на Земята за потомците.
 
Всички растения там ще се проветряват, ще се проверяват ще се сменят на пресни и винаги ще се намират в хранилището за случай на глобални катастрофи. Русия също участва в тази международна програма по опазване на биологическото разнообразие на растителния свят на Земята, казва известният биолог Николай Дзюбенко:
 
"Това е резерв на генетичното разнообразие за случай на извънредни ситуации: космически катастрофи, термоядрена война, наводнения. Програмата цели да осигури населението с храни, облекло и лекарства. Русия предаде за съхраняване близо 10 000 образци."
 
Днес практически всяка страна има своя банка семена. Най-големите са в САЩ, Китай и Русия. По-специално, Общоруският институт по растениевъдство „Вавилов” има колекция от над 300.000 вида семена. А в Якутия е създадено федерално хранилище за семена с капацитет 100.000 образци.
 
Но в Шпицберген е създаден един уникален и практически неуязвим депозиториум. Той е построен на височина 130 метра над морското ниво на 1100 километра от Северния полюс, там, където има само скали и вечна замръзналост. Стените му са от еднометров железобетон, вратите му имат защита от взрив, навсякъде има сигнализатори за наличие на движение. Но най-главното е постоянната температура минус 18 градуса Целзий. Доказано е, че постоянната ниска температура и постоянната влажност удължава живота на растенията десетки хиляди пъти.
 
Световната банка на зърното в Шпицберген вече я наричат хранилището на „Съдния ден”. В момента там има над 820 000 културни растения. общият му капацитет е близо 4,5 милиона вида семена.
 
 
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро