Х Национална олимпиада по география и икономика в Ямбол

Х Национална олимпиада по география и икономика в Ямбол

Домакините от община Ямбол, РИО - Ямбол и ПГ "Васил Левски" демонстрираха по превъзходен начин южняшкото гостоприемство с изключително добре организирана, балансирана и приятна програма, включваща състезателни, образователни, забавни, културни и познавателни събития. Из града транспаранти гордо засвидетелстваха удоволствието на домакините да организират образователното събитие и да подкрепят виждането, че Ямбол е столица на българската география. 

Ден първи - 25 април - Откриването

В петък участниците в Националната олимпиада се стекоха от отделните части на страната, за да се регистрират и настанят. Въпреки усложнената ситуация в региона, поради бежанските проблеми по южната ни граница с Турция, и контингента командировани служители на МВР, в града успяха да се намерят достатъчно хотелски стаи, за да се настанят младите географи и техните ръководители. 

Тържественото откриване на олимпиадата бе в залата на община Ямбол. Там участниците, ръководителите и гостите успяха да се насладят на богата културна програма, съчетана с официалните приветсвия на институциите, които организират събитието. Ученикът от 11 клас на ПГ "Васил Левски" Станислав Великов зарадва цялата зала с фантастичен обзорен филм, посветен на географията и 10-те години на олимпиади в България. С емоционално слово главният експерт на България Христина Маркова и председателят на Националната комисия доц. д-р Александър Сарафов представиха членовете на националната комисия: гл. ас. д-р Николай Попов, гл. ас. Ангел Луканов, гл. ас. д-р Петя Събева, гл. ас. д-р Надежда Николова, гл. ас. д-р Вера Николова, Стойчо Димитров, Мариана Султанова, Красимир Лаков, Георги Пейков, Красимира Атанасова.

След официалното откриване на олимпиадата бе проведена тържествена вечеря, съпроводена от културна програма и забавления. Изключително приятна изненада бе и предоставеният географски десерт - огромна торта с карта на света.

Ден втори - 26 април - Първи състезателен ден

В събота участниците започнаха своето съревнование в 9:00, когато получиха 30 тестови задачи и 60 минути за отговор. По време на ученическото състезание, учителите имаха възможност за кратка дискусия с главния експерт на страната Христина Маркова и председателя на Националната комисия доц. д-р Александър Сарафов. Поставени бяха въпроси за достъпа на учителите до въпросите от областните и националните кръгове; за формата, регламента и сложността на самите въпроси; за датите на провеждане на отделните кръгове и съвпадението им с ваканции и други олимпиади; за международното представяне на отборите. След това учителите имаха възможност да посетят и да се запознаят с дейността на планетариума в Ямбол.

Веднага след края на първия състезателен етап за деня участниците в олимпиадата и техните ръководители се отправиха към градския парк. Там от името на всички участници бе заседено дърво - кедър, в памет на събитието, което домакинства градът. Край дръвчето бе заровена и капсула с послание на настоящите участници в олимпиадата към участниците в XX Национална олимпиада по география и икономика. Програмата на участниците продължи с посещения в Музея на бойната слава, Етнографския музей на Ямбол и Регионалния исторически музей.

В ранния следобед на съботния ден участниците посетиха Националния археологически резерват "Кабиле". Там те се запознаха с археологическото наследство от района на средното течение на Тунджа - от неолита до средните векове. Разгледани бяха музейната експозиция, разкопките от римското селище и прословутия с Зайчи връх с античната "обсерватория", изградена сред скалните късове на възвишението.

В 17:30 Националната комисия обяви резултатите от първия кръг. 7 ученици от възрастовата група 7 клас, 5 от 8-9 клас и 2 от 10-12 клас успяха да отвоюват правото да продължат напред в следващите кръгове на надпреварата. За тях състезателния ден продължи с допълнителен писмен тест и мултимедиен тест. Останалите ученици имаха възможността да се запознаят с интересна информация, свързана с географското образование. На тях им бе представена страницата на Българския географски портал Географ БГ и нейните възможности за тестова самооценка. Също така Недко Недков, студент I курс в специалност Туризъм на Геолого-географския факултет на Софийския университет, сподели своя опит от участието си на световната олимпиада по география в Киото, Япония, на която той успя да извоюва бронзов медал за България. През това време учителите успяха да се запознаят със софтуерни нововъведия на ПГ "Васил Левски", подпомагащи обучението по география.  

Ден трети - 27 април - Финалът

Заключителният момент от географската олимпиада тази година се проведе от 9 до 11 часа в градската художествена галерия "Жорж Папазов". Учениците, успели да се класират на финала, трябваше да отговорят на по два мултимедийни въпроса (с няколко подвъпроса), използвайки специално подредените за целта географски карти на света, континентите, Балканския полуостров и България. Първо преминаха участниците от 7 клас, след това 8-9 клас и накрая 10-12 клас.

В техническото време, необходимо за проверяване и оформяне на протоколите с окончателните резултати от олимпиадата, учениците и учителите имаха възможността да посетят географската фотоизложба на проф. Румен Пенин, разположена в една от залите на галерията. 

В 13:00 Националната комисия обяви окончателните разултати и награди победителите от Х Национална олимпиада по география и икономика.

Във възрастова група 7 клас:

1 Михаела Николова Димитрова, Бургас, ОУ „Братя Миладинови“ 274 точки

2 Виктор Иванов Бозев, София-град, 30 СОУ „Братя Миладинови”  264 точки

3 Мартин Емилов Пантов, София, - град 45 СОУ „Константин Величков“ 263 точки
 
 
 
 

Във възрастова група 8-9 клас:

1 Даниел Вълков Господинов, Хасково, ПМГ „Иван Вазов”, Димитровград  307 точки
 
 
2 Кристиан Йорданов Йорданов, Варна, Първа езикова гимназия 278 точки 
 
 
3 Калин Ангелов Димитров, София, – област ПГ ”Константин Фотинов”, Самоков 272 точки 
 
 
 
 

Във възрастова група 10-12 клас:

1 Борислав Ивайлов Дочев, София - град, НПМГ„Акад. Л. Чакалов“  264 точки 
 
 
2 Димитър Димитров Димитров, Бургас, ГПНЕ ”Гьоте”  261 точки
 
 
 
 
Почетни грамоти получиха и редица изтъкнати учетели по география, които с неуморния си труд, години наред са насочвали и подпомагали своите ученици по трудния олимпийски път.
 
 
 
 
Повече информация за олимпиадата можете да намерите на сайта на самото състезание тук.
 
 
Очакваме и вашите отзиви и коментари за и от юбилейната географска олимпиада.
 
 
Текст и снимки: Димитър Желев
 

Posted by Анонимен (непроверено)

3 Коментара - Х Национална олимпиада по география и икономика в Ямбол

tapi shopi (непроверено) February 08, 2017

Отговори
gluposti ne mi se chetat ot nekompetentni hora

Евелина Желева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Димитър Желев, С Вашият разказ тези прекрасни три олимпийски дни отново оживяха! БЛАГОДАРЯ!

Дарина (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Благодаря на автора Д.Желев, че ни пренесе и нас на олимпиадата в Ямбол. Важно е да има тази олимпиада, защото не е лесна организацията й. Бях сред първите учители участници и съм благодарна на тогавашната комисия за всеотдайността и обективността. Вероятно нещата са се променили в недобра посока, но трябва да намерим сили да преодолеем това в името на учениците ни.

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро