GPS може да се използва за измерване на количеството вода в почвата

Те са използвали наличните измервания на разместванията на земните пластове, направени чрез Системата за глобално позициониране (GPS), и са установили, че повърхността се е надигнала средно с 4 милиметра, а в калифорнийските планини с 15 милиметра. 
 
 
Общата загуба на вода в региона е около 240 гигатона, което е еквивалента на обема, който ледената покривка на Гренландия губи всяка година. “Водните измервания не могат да дадат представа за общата картина на количеството вода в системата”, казва Адриан Борса, геофизик в Калифорнийския университет в Сан Диего. Хидролозите измерват валежите и количеството на водата по повърхността - в реките и басейните, но измервания на подземните води рядко се правят, обяснява Борса. “Какво се случва в подземните водосъдържащи пластове не е ясно”, подчертава той. 
 
 
Ученият и колегите му решили да подложат на нов анализ данните от мрежа от GPS станции, разположена на територията на западните щати, за да измерва движенията на тектоничните плочи. Екипът разбрал, че измерванията могат да се използват, за да се установи колко вода има в земята. Водата, съдържаща се в почвата упражнява налягане и когато се изпари, земната повърхност се надига. Тези промени са малки и могат да се засекат само с GPS. 
 
 
"В бъдеще такива измервания могат да се изключително важен инструмент за анализи, казват изследователите. GPS данните могат да се използват не само в САЩ, но и по целия свят, особено на места, където не съществува инфраструктура за наблюдение на водата", отбелязва Борса. 
 
 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро