Google показва кои покриви на къщи стават за соларни панели

Проектът Sunroof" (Слънчев покрив) стартира нов онлайн инструмент, чрез който собствениците на имоти могат да въведат адреса на своята сграда и да проучат колко площ имат за монтиране на слънчеви панели на покрива, колко часа годишно е средното слънчево греене на това място и колко пари биха спестили в дългосрочен план чрез инсталирането на соларните технологии. След като технологията локализира адреса се поява сателитно изображение на сградата и цветни полета, вариращи в степени от лилаво до жълто в зависимост от потенциалното количество слънчева енергия, което може да се усвои. Актуалността на снимките е в период до 2 години, което означава, че ако сградата е с нова конструкция за покрив, може и да не бъде осъвременена на картата. 

Ние от Google сме уверени, че притежаваме професионалния потенциал за реализиране на проекта, използвайки Google картите и сателитните изображения. Проектът Sunroof" е със същата резолюция и качество на изображенията както и визията на Google Earth.", заявава Бари Фишер, говорител на технологичната компания. 

На този етап някои от американските градски и щатски  администрации, федералния департамент по енергетика и някои частни компании са разработили подобни онлайн приложения, целящи да стимулират собствениците на имоти да инвестират в соларните технологии, но практиката не е изключително популярна и е свързана с технологични неточностти.

Разработващият проекта екип е успял да приложи методика на изчисляване на соларния потенциал чрез компютърна технология, която позволява да се отчете влиянието на околни обекти като морави, залесени площи и различни конструкции.

Базирани върху нашия метод на проверка, ние установихме, че технологията ни редуцира до 75% възможните грешки при изчисляване на соларния потенциал спрямо традиционните методи, използвани за определяне на границите на сградите и площта на покривите", заявява Фишер. 

Допълнение към проекта е възможността да се зададе като критерий и сумата на средната месечна сметка за плащане на потребителя, което е в помощ от гледна точка на финансовото планиране за отделните граждани. Също така Google предлага и сътрудничество на своите потребители с различни компании в областта на соларната енергетика като SunWork, Vivint, SunEdison, SunPower, or NRG Solar. От Google заявяват, че тези компании ще им плащат определен процент от поръчките, възникнали по проекта за Слънчев покрив", а получените средства ще бъдат реинвестирани в научни и технологични изследвания, свързани с ВЕИ.

Засега приложението е достъпно само за някои части на Калифорния, но до няколко месеца ще обхване целите САЩ, а в по-далечно бъдеще и повечето държави по света. 

Не пропускайте още да прочетете: 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро