Географски събития през 2014

Знамето на Шотландия

Географски събития през 2014

Международни организации
 
Например, от 1 януари 2014 г. пет нови членове на Съвета за сигурност на ООН заемат място в петнадесет-членния съвет, който отговаря за международната сигурност. В същия ден Латвия смени своята валута и започна да използва еврото като официално средство за разплащане. С това броят на държавите в Еврозоната нарастна на 24. 
 
Бъдеща независимост?
 
През тази година предстоят да се случат още няколко интересни географски неща. На 18 септември гласоподавателите в Шотландия ще имат правото да решат дали страната им да стане независима държава и да прекъсне вековния съюз с Англия и да напуснат Обединеното кралство. Социологическите прогнози посочват шансовете буквално 50:50.
 
Почти месец по-късно, на 9 ноември, ще се проведе референдум за независимост в Каталуня, където хората ще имат възможността да заявят волята си да се отделят от Кралство Испания. И ако допитването до народа в северната част на Великобритания е с официалното одобрение на Лондон, то властите в Мадрид не признават легитимността на гласуването в Каталуня, където между другото настроянията са ясно изявени в полза на независимостта.
 
Пропуснахме ли нещо? Ако сме, моля, допълнете ни.

Posted by Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро