География на Световното по футбол в Бразилия

Домакинство и класиране

Първенството ще се проведе за пръв път в Южна Америка след Световното първенство по футбол 1978 година в Аржентина. Освен това за пръв път две поредни световни първенства ще се проведат извън Европа и за пръв път две поредни първенства ще се проведат в южното полукълбо (Световното първенство по футбол 2010 се проведе в Република Южна Африка).

Босна и Херцеговина се класират за първи път като самостоятелна държава. Колумбия се класира за първи път от 1998, а Белгия и Русия от 2002.

 
За първи път държава от зона Океания няма да има представител на световното от 2002.
 
 
Градове-домакини на мачовете
 
Мачове ще се играят в 12 града.
 
Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия след Сао Пауло и е бил столица на страната от 1764 до 1960 г., когато столицата е преместена в Бразилия.
Интересен факт е, че в периода 1808-1821, градът е столица на Португалската империя (т.е. столицата ѝ не е била в Европа).
 
В града има четири големи футболни отбора: Фламенго, Ботафого, Флуминензе и Вашку да Гама. Те играят домакинските си срещи на митичния стадион „Маракана“, където на Световното първенство по футбол през 1950 г. 212 500 зрители гледат финала Бразилия-Уругвай. Това е световният рекорд по най-посещаван футболен мач. Тъй като Уругвай побеждават Бразилия, веднага след мача на стадиона има случаи на самоубийства от феновете на Бразилския отбор.
 
 
 
Стадион Маракана. Снимка: Уикипедия
 
 
 
Град Бразилия е изграден специално, за да изпълнява функциите на столица. Строежът започва през 1956 г., като отличителни белези на града са авангардната архитектура и фактът, че гледан от въздуха наподобява по форма самолет. През 1960 г. градът официално е провъзгласен за столица.
 
 
Град Бразилия, гледан от сателит
 
 
Населението на Сао Пауло е около 18 000 000 души (2008), с агломерацията, което го прави най-големия град в Бразилия, цяла Южна Америка и южното полукълбо. 
 
 
Кастеляо (Сеара) е стадионът във Форталеза, където ще бъдат играни мачове от Световното.
 
Ресифе е известен още като Бразилската Венеция. Разположен е в североизточна Бразилия, на устието на река Беберибе в Атлантическия океан. Заобиколен от реки и пресичан от мостове, с много острови и мангрови дървета, градът впечатлява с красотата си.
 
 
Град Ресифе. Снимка: Уикипедия
 
 
 
Салвадор е трети по големина град в страната след Сао Пауло и Рио де Жанейро. Разположен е на полуостров, отделящ залива Тодос ос Сантос от Атлантическия океан. Характерна топографска особеност е скалният откос, разделящ града на горна (Сидади Алта) и долна (Сидади Байша) част, като първата се намира на 85 m по-високо от втората. През 1873 е построен Елевадор Ласерда - голям асансьор, свързващ двете части на града.
 
 
Elevador Lacerda, свързващ двете части на града. Снимка: David Campbell
 
 
Град Куяба е известен като Южната порта към Амазония.
 
 
Манаус е столица на щата Амазонка. Разположен е на вливането на реките Рио Негро и Солимоес и е най-важното и голямо пристанище по поречието на река Амазонка. Градът е основан през 1832 по време на т.нар. "каучуков бум". Океански кораби могат да достигат до това пристанище, благодарение на пълноводието на река Амазонка.
 
В град Натал се намира най-голямото дърво кашу в света. През 1994 г. е вписано в книгата на Гинес като дърво, чиято корона покрива най-голяма площ - 8400 кв. м., което е повече от едно футболно игрище.
 
 
Дървото с най-голяма площ на короната. Снимка: Уикипедия
 
 
Името на град Куритиба се превежда от езика на местните индианци като "борово място", тъй като в околностите е разпространен вида Бразилска араукария (пиратски бор).
 
 
Ако разполагате с още любопитни географски факти, не се колебайте да ги споделите с нас, за да ги допълним.
 
По статията работи: Евгения Сарафова

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро