Финансови стимули за насърчаване инвестициите в туризма

"Работи се за създаването на специален финансов механизъм за насърчаване инвестициите в туризма, като се проучват добрите практики в страните с опит в тази дейност"
 
Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на изнесеното заседание в гр. Смолян на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към Президентството на тема „Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите и необлагодетелстваните региони на България. Алтернативи на традиционните производства“. Събитието бе открито от президента на Република България Росен Плевнелиев, като в него участваха и вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на икономиката Божидар Лукарски, депутати, представители на местните власти, на работодателските организации, академичните среди, неправителствени и браншови организации, и др. 
 
„Безспорно туризмът е една от най-перспективните алтернативи на традиционните производства, която може да промени облика на цели райони“, каза министър Ангелкова. Тя посочи за пример реставрираната крепост "Цари Мали град" в село Белчин, която привлича  приблизително половин милион туристи на година. „От откриването на реставрирания обект до момента са издадени 17 разрешителни за строеж и са разкрити нови 145 обекта за настаняване и подслон“, допълни Николина Ангелкова. По думите й подобен пример е и Плаеонтологичното находище и крепостта "Цепина" край с. Дорково, където за около година са посрещнати 40 хил. туристи, а приходите от дейността възлизат на над 121 хил. лв. „Реновираната антична вила “Армира” при Ивайловград също се утвърждава като предпочитана дестинация, като за последната година туристическият обект е посетен от над 10 хил. туристи“, каза още министър Ангелкова.
 
Само в Смолян миналата година са реализирани 22 млн.приходи от туризъм, а в Южен централен район заетите в сектора са над 22 хил. души. За региона най-перспективен е планинският туризъм и ние подкрепяме неговото развитие“, подчерта министърът на туризма. По думите й трябва да се работи не само за насърчаване на зимните спортове, но и за алтернативните форми на туризъм  в планината – пешеходен, рекреативен и приключенски туризъм, както и за планински екотуризъм. 
 
Министерството на туризма подготвя промени в Закона за туризма, с които се цели завишаване на контрола за подобряване качеството на услугата в сектора и кадровото обезпечаване на индустрията, както и намаляване на административната тежест за бизнеса. „Разработихме и културно-исторически маршрути, които да фокусират вниманието на национално ниво и да спомогнат за по-доброто представяне на регионите и подобряване връзката между тях“, обясни министър Ангелкова. Според нея, сред най-важните неща е имиджът на България пред света. „Бранд България сме всички ние и от нас зависи как ни възприемат по света“, допълни Николина Ангелкова. Тя съобщи, че стартира серия от дискусии в България и чужбина на тази тема, на която се надява да привлече повече хора, които искат и могат да помогнат на родината си. 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро