Еколози планират да заселят необитаем остров с гърмящи змии

 Официални представители организират публична дискусия, за да представят идеята и да разсеят опасенията.
 
 
Дървесните гърмящи змии не само са по-малко в Масачузетс и Нова Англия, а и са напълно изчезнали от Мейн и Роуд Айлънд,” се посочва в изявление на щатската Служба за риболов и диви животни. Хората са най-голямата заплаха за дървесните гърмящи змии. Дървесната гърмяща змия е обитавала Масачузетс дълго преди заселването на първите европейци, като е оцеляла през периоди на усилено избиване. Намаляването на популацията през последните 30 години обаче е по-сериозно от когато и да е друг път в историята.”
 
 
Природозащитникът Том Френч и колегите му предлагат основаване на колония от гърмящи змии на Маунт Зайън - остров, до който обществения достъп е забранен. Предвижда се в зоологическа градина да се отгледат млади змии, които да бъдат пуснати на острова, когато навършат две години. Френч посочва, че всяка година в резервата ще бъдат пускани между една и десет змии.
 
 
Немалко местни жители не приемат плана с ентусиазъм. На въпроса на Boston Globe Какво може да се обърка”, Питър Малет, президент на риболовната асоциация Милърс Ривър” отговаря - Ами, те плуват.” Еколозите обясняват обаче, че гърмящите змии са добри плувци, но оцеляването им зависи от преминаването в състояние на изключително дълбок зимен сън - обикновено в скални пукнатини или под каменни издатини. Тези хабитати рядко се срещат в обитаваните от хора региони. Всяка змия, която напусне острова по вода или по друг начин няма да може да намери подходящо място за хибернация и ако не успее да се върне, ще умре през зимата,” посочват природозащитниците.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро