Една невероятна датска карта на света

Една невероятна датска карта на света

Добре дошли на Пулсеновата карта на света!

Пулсен си наумява да направи картата през 1943 г. Докато отводнява земите си, разположени край местното езеро, той намира скала с форма, наподобяваща Ютландия. Във времето на немската окупация, когато трудно са се намирали други забавления, той решава да започне за групира камъни в езерото в ред, наподобяващ континенталните очертания на Европа. Използвал зимата, когато нареждал скалните късове върху замръзналото езеро, а през пролетта при стапянето на леда те сами се намествали. 

Бреговете на р. Нил в Африка

С течение на времето се появили всички по-значими обекти от сушата на света. Интересен е подходът на Пулсен спрямо единн от големите проблеми на картографията - изборът на подходяща проекция и представянето на триизмерния свят на двуизмерна повърхнина. Меркаторовата проекция решава този проблем със своята цилиндричност, чрез която паралелите и меридианите са успоредни. Тя е изключително удобна за навигация, но води до големи трансформации във формите и размерите на отделните обекти... Ето защо датският фермер намерил свое решение.

Изглед към Европа

На картите, използващи Меркаторова проекция се вижда как Гренландия е с размера на Африка, а в действителност континентът е 14 пъти по-голям от острова. Точно това искал да избегне Пулсен. Неговото е решение е да не изобрази Южния полюс, а някои от обектите в Северното полукълбо да изобрази два пъти - така Гренладия се появява до Европа и до Северна Америка. Навярно това не е най-правилното решение и редица картографи биха го заклеймили, но това е волята на датския фермер.

Русия - най-голямата държава в света

Истинските фенове на географските карти биха били в екстаз, подскачайки от континент на континент. Картата е с размери 45 на 90 m и един градус от географската ширина е ок. 27 cm. Някои от континентите и страните имат изписани своите имена върху тревата.

Ютландия, Зеландия и Скандинавия

Фактът, че американските щати са очертани с граница от жълти тухли навярно се дължи на това, че самият Пулсен е бил имигрант в САЩ в своите младежки години. Запознати твърдят, че неговата любов към географията е резултат точно от пътуванията му като емигрант, напуснал родното село. Очертанията на Пулсеновата карта на света не са променяни от 1969 г., когато самият каменен картограф умира на 81 години, няколко седмици след пълното завършване на картата.

Каспийско море - най-голямото езеро на планетата

Скоростта на континенталния дрейф не е толкова голяма, че за 50 години да настъпят изменения в очертанията на бреговете, които да налагат корекции по картата. Но този период е достатъчно дълъг, за да се променят политическите обекти върху картата. Всяка година екип на парка, организиран около картата в езерото, се грижи за това да осъвременява флаговете и границите на отделните държави. Изключително тежки за поддръжка години са били тези през 90-те, когато СССР и Югославия са се разпаднали. Дори най-новата независима държава Южен Судан е отразена на картата през 2011 г.

Нова Зеландия и Австралия

Пулсеновата карта на света е вдъхновител на редица подобни проекти по света, един от които се реализира при крайбрежието на Дубай в ОАЕ. Разликата е, че начинанието в Дубай е изключително грандиозно и се стреми да демонстрира финансовата мощ на емирството... За ценителите на скромния човешки подвиг остава посещението на малския селски парк в Ютландия срещу 70 датски крони (ок. 18 лв.).

Куба и полуостровите Юкатан и Флорида

Повече за датската карта на света можете да видите в сайта на парка: www.verdenskortet.dk 

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - Една невероятна датска карта на света

Впечатлен (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Супер е! Само това с двойната Гренландия не го одобрявам.

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро