Добре дошли в Реселец!

Добре дошли в Реселец!

Реселeц е село в Северна България. То се намира в община Червен бряг, област Плевен. Стара легенда за произхода на името на селото разказва за трудния живот на една девойка, която се казвала Ресела. Тя не пожелала да смени вярата си по време на османската власт и се самоубила, като се хвърлила от скала с още едно момиче – нейната сестричка. От тогава селото е кръстено Ресела, а местността от която са скочили, кръстили на името на другото момиче Добрана – Добранин дол.
 
 
В селото е изградена екопътека Тектонски гребен „Калето“ с три разклонения. Първото разклонение стига до феномена Калето. То представлява район с дължина приблизително 750 метра и широчина 30-40 м, който е пропаднал с около 60 м. Отвсякъде го обграждат отвесни скали и слизането в него става по романтична пътечка между тях. Това е едно от малкото места в България, където се среща скорпион. 
 
 
По второто разклонение, вляво на хижа „Момина сълза“, по тясна горска пътека, успоредна на река Ръчене, се влиза в каньон, част от стар римски път, свързвал Улпия Ескус със Сердика. Пътеката минава през борова гора, в която, навлизайки в гребена, освен изумителната флора, могат да се видят останки от римски къщи и крепостната стена. Каменистият терен, по който се върви, е любопитен и с находищата на дива зелка, горски цветя, многото ендемити, врязани, сякаш хербаризирани, бръшлянови дървета в скалите, а кръжащите над скалите птици прибавят допълнителен колорит на гледката.
 
 
С трето разклонение, екопътеката продължава югозападно по асфалтовия път и успоредно на р. Ръчене. Преминава покрай профилакториума и стига до м. Пладнището по новоизградена пешеходно-транспортна алея. Пътят води до голяма поляна, на която се провеждат местни фолклорни фестивали. Тя е подходяща за палаткови лагери или просто за отдих в горещите летни дни, тъй като на нея има обособени кътове. Пътят пресича реката, на която е изграден дървен пешеходен мост и продължава до природната забележителност „Реселешките кукли” и изкуственото езеро „Баража”, образувано при преграждането на реката. Езерото е подходящо за рибилов и летни излети. 
 
 
Местността „Пладнището“ е особено красива през пролетта и есента. Чистият въздух и зеленината правят местността изключително желана дестинация за отдих на малки големи.
 

 
Има огромно пространство, на което много малчугани обичат да изразходват енергията си. 
 
 
 
През пролетния сезон река Ръчене е изключително красива.
 
 
 
 
Срещат се и водни кончета. 
 
 
 
И лавандула.
 
 
 
Казват, че през есента, когато годината настъпва към своя край, всичко започва да замира. В местността „Пладнището“ в село Реселец обаче есента не прави нищо подобно, а напротив. Есента прави мястото още по-тайнствено и изпълнено с магия.
 
 
 
 
 
 
Такава красота не може да се види другаде. Селото е единствено по рода си не само заради чистия въздух и вълшебната природа, а и заради всеизвестния реселешки воден лук, който се хапва с удоволствие от мнозина. Село Реселец не е моето родно място, но е мястото, в което съм отраснала и съм прекарала част от най-хубавите си години. И дори сега след цялото това време, със семейството ми често се връщаме в това уникално местенце. 
 
 
 
 
Автор: Симона Георгиева
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро