Добре дошли в Кунино!

Добре дошли в Кунино!

Това е село в Северозападна България, община Роман. То поставя началото на Карлуковския пролом на река Искър. Макар и с площ едва 38 кв. км, Кунино разполага с множество забележителности.
 
 
 
 
Селото има богата история, която се съхранява в музея, разположен  на два етажа в къщата на акад. Сава Гановски. Открит е през 1988г.
 
 
Експозицията на втория етаж е изцяло посветена на комунистическото движение в селото. На приземния етаж пък са изложени експонати, свързани с историята на Кунино, които правят музеят едно от най-посещаваното място от туристите на селото.
 
 
 
 
Най-любимата на кунинчани е легендата за храбрата Куна Кралица, която е дала и името на селото. Тя се славела като изключителна красавица и справедлива владетелка. Когато османлиите се насочили към "крепостта" на Куна, гордата кралица се хвърлила от скалите на пещерата, за да не попадне в плен. Днес, макар превърнати в бръшлян, косите на русокосата девойка се спускат от скалата и напомнят за безстрашната красавица.  
 
 
 
 
Посещавайки Кунино най-впечатляващи са природната забележителност на селото: скалата Червеница и единственото на Балканите училище по каменно обработване. 
 
 
 
 
 
Червеница е един геоложки карстов феномен. Това е скален венец с дължина 250 м и височина 60 м. Скалата няма дълбоки пукнатини, множество пещери или нападали отломки. Червеница се забелязва отдалеч, а гледката от самата скала е повече от завладяваща... Нещо, което си заслужава да бъде видяно... едно вдъхновение както за поети, така и за стотици художници и фотографи.
 
 
 
 
Техникумът по каменно обработване е създаден през 1921 година. За място на създаването на това училище е избрано точно село Кунино, поради наличието на превъзходна суровина - варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия. И до днес училището не спира да привлича ученици от всички краища на България и съседните и държви. Почти всички професионалисти в обработката на камъка в страната ни са получили образованието си в Кунино. 
 
 
 
 
 
 
Освен туризма, в с. Кунино добре развити са растениевъдството и животновъдството, риболовът.  Съществуват кравеферми и ферми за щрауси. 
 
 
 
 
 
 
През 2015 година в селото е открит Клуб на пенсионера и инвалида. За кратко време клубът се превръща в прекрасно място за раздумка и отбелязване на различни празници.
 

 
 
 
 
Добре дошли в Кунино! 
 
 
Място, което ще ви омае с красотата си и ще ви накара да се върнете отново!
 
 
 
 
Автор: Карина Вутова
 

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - Добре дошли в Кунино!

Борислав (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Да наистина е най красивото място за мен лично аз го обичам защото съм роден и израснал в това прекрасно село но за съжаление в района няма работа и затова го напускат младите хора

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро