Добре дошли в град Свищов!

Добре дошли в град Свищов!

Там, в Северна България, в най-южната точка на река Дунав, върху Свищовското плато се е разположил градът на 100-те първи неща – СВИЩОВ. И както е казал Любен Каравелов „И като нашия град Свищов няма под ясното небе. Тоя град се намира край Дунавът; около него се простират зелени лозя, кичести дървета и жълти ниви; над него вее прохладен ветрец; в него живее здрав и трудолюбив народ… Какво искате повече?” 
 
 
Заповядайте с мен на разходка из моя Свищов!
 
 
Не е известно кога точно е построена часовниковата кула. Над входната ѝ врата стоят два надписа, единият от които е от 1755 г., а другият - от 1859 г. и свидетелства, че тогава часовникът е бил поправен. 
 
 
В Златната книга на дарителите за народна просвета са вписани имената на 11 свищовци: Димитър Хадживасилев, Кирил Д. Аврамов, Тодор Миланович, Александър Николов, Атанас Г. Аврамов, д-р Георги Атанасович, Параскева Димитров, Фица Костова, Филип Сакелариевич, Юрдаки Тонкович. Към тези имена на по-крупни дарители следва да добавим и това на Димитър А. Ценов.
 
 
 
 
 
Стопанска академия „Димитър А. Ценов”

През 1912 г. Димитър Апостолов Ценов завещава цялото си имущество, на стойност 56,5 милиона златни лева, за построяването на висше училище в родния си град. Стопанска академия „Д. А. Ценов" е образователно-научна и културна институция в Република България. 

Държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”
 
На 9 февруари 1883 г. Народното събрание взема решение за откриване на Търговска гимназия в Свищов. Димитър Хадживасилев дарява 240 000 златни лева за построяването му. То започва да функционира от 1884 г., а през 1896 г. се настанява в новата си сграда. 
 
 
 
Храм „Света Троица” (Съборна черква) 
 
Основите на този храм са поставени през 1865 г. от най-видния майстор от епохата на Възраждането - Колю Фичето, в т. нар. Долна махала на Свищов. 
 
 
Храм „Св.Димитрий”
 
Храмът Св. Димитрий” е един от най-старите архитектурни паметници в Свищов. Построен е вероятно през XV-XVI в. и е посветен на Св. Димитър Солунски. 
 
 
Крепостта Калето се издига в северната част на града още от римско време. Служила е на български, гръцки и турски войски. 
Днес до останките от крепостта е изграден парк и амфитеатър с лятна сцена, където се провеждат културни мероприятия.
 
 
На това място на 27 юни 1877 г. с цената на скъпи човешки жертви освободителните руски войски преминаха Дунава и Свищов бе първият освободен град от вековните поробители.
 
 
Река Дунав и пристанище Свищов
 
Свищов се намира на брега на река Дунав в най-южната й точка.
 
Международното пристанище е важен транспортен и търговски възел за обработка на товари от западна Европа за Балканските и Близкоизточните страни и обратно.
 
 
 
Античният град Нове
 
 
Свищов възниква на мястото на римския и ранновизантийския силно укрепен пристанищен център - Нове.

 
 
Плодородните земи 
 
Почвите в Свищовска община са плодородни и благоприятни за отглеждането на голям брой селскостопански култури.

Паметник на Цветан Радославов
 
Роден е в град Свищов през 1863 г. Композира песента „Горда Стара планина", която по-късно през 1905 г. е обработена от композитора Добри Христов, а през 1964 г. се превръща в химн на България.
 
 
Автор: Ивана Лъчезарова Иванова, с. Ореш

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро