Добре дошли в Боженци!

Добре дошли в Боженци!

Според легендата село Боженци е с история на повече от 600 години. Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393 г., при превземането на Търново, избягва със семейството си и търсейки спасение в гористите планини стига до малка рекичка. Заселва се по северните склонове на Стара планина и основава село Боженци.
 
 
В момента Боженци е резерват. Който веднъж е посетил това омайващо селце, скрито в горите на Стара планина, остава запленен от природата, културата и атмосферата на България.
 
 
С влизането тръгваме по калдъръмен път, в ляво и дясно се наслаждаваме на стари къщи, носещи аромат на непокътната обстановка.
 
 
Като във всяко село пред нас се открива мегданът, и сега там се вият кръшни български  хора и Балкана ехти от народната ни музика.
 
 
 
Величествената природа подава аромата на посетителите и се слива с старите къщи. Много малки калдъръмени улички ни отвеждат до значими къщи и църква.
 
 
 
Ето я, кръстът стои гордо над нея и брани българската култура и вяра.
 
 
 
Всяка къща сама по себе си разказва истории от миналото. Прекрасни цветя разкрасяват село Боженци , аромата им се слива с непокътната трева и синьото небе.
 
 
 
Много вълнуващо преживяване да бъдеш тук и да усетиш духа, който ни кара да се чувстваме горди, че сме българи.
 
 
 
Автор: Виктория Гатева

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро