Дари себе си – кампания за доброволци за охрана на гнезда на египетски лешояди 2017

Какво се случи досега:
 
От началото на кампанията „Дари себе си“ през 2014 г. до момента се включиха над 40 доброволци, включително гости от Канада, Литва, Германия и САЩ.
 
През септември 2015 г., благодарение на сигнал на охранител на гнездо в Северна България – Краси Манев, бе спасено единственото малко египетско лешоядче в Ломовете. От 2012 г. досега с помощта на охранителите са спасени общо 10 малки.
 
Сн.: Владимир Добрев
 
Информация за кандидатите:
 
Необходимо е доброволците да бъдат поне 7 последователни дни на терен в периода от 15 юли до 15 август. Кандидатите трябва да имат готовност да прекарат светлата част на деня (понякога при лоши метеорологични условия) в наблюдения и водене на орнитологичен дневник; да спазват методиката и указанията за поведение. За дейността няма осигурени средства, затова е необходимо доброволците сами да покриват разходите си по време на престоя.
 
Сн.: Владимир Добрев
 
Защо охрана на гнезда:
 
Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство и бракониерство, които са рискови фактори в периода на мътене. След излюпването на малките, наблюдаваме гнездата, за да предотвратим случайно падане от гнездото или неуспешен първи полет.
 
Опазването на живота на всяко едно малко египетско лешоядче е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. България в момента приютява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите. Установената тенденция в страната е повече от тревожна – за последните 30 години видът е намалял с 80%.
 
Включи се в кампанията за доброволци за охрана на гнезда „Дари себе си“! Попълни формуляра за кандидатстване и го изпрати до:
 
Ваня Георгиева: vanya.georgieva@bspb.org
 
Може да научиш повече за част от досегашните доброволци и сътрудници тук.
 
 
Източник: БДЗП
 
 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро