Дари себе си – кампания за доброволци за охрана на гнезда на египетски лешояди 2015

Доброволци
Ето какво споделя Наташа Питърс – доброволка от Канада, която прекара 3 месеца в Източни Родопи като извършваше редица дейности в рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ – охрана на гнезда, анализ на данните от фотокапаните и теренна работа:
 
 
За мен това бе една невероятна възможност да посетя и да живея в тази неописуемо красива местност и да бъда част от този проект, задвижван от прекрасни и отдадени на своята работа хора. С нетърпение чакам момента, когато отново ще се върна, за да прекарам още време в помощ на бъдещето на този емблематичен и уникален вид, какъвто е египетският лешояд.
 
 
През изминалата година в кампанията за охрана на гнезда се включиха 28 доброволци, като някои от тях бяха гости от Канада, Литва и САЩ. Те охраняваха 12 гнезда – или 20 от малките в цялата страна в най-критичния период преди първия им полет (юли-август). Освен че извършваха мониторинг на гнездата, те осигуряваха и храна за птиците.
 
 
Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство и бракониерство, които са рискови фактори в периода на мътене. След излюпването на малките, наблюдаваме гнездата, за да предотвратим случайно падане от гнездото или неуспешен първи полет. През 2012 и 2013 г., благодарение на охраната на гнезда, бяха спасени 4 малки. Това е около 10 % от малките, напуснали гнездата през тези 2 години.
 
 
Опазването на живота на всяко едно малко египетско лешоядче е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. България в момента приютява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите. Установената тенденция в страната е повече от тревожна – за последните 30 години видът е намалял с 80%.
 
 
Включи се в кампанията за доброволци за охрана на гнезда „Дари себе си“! Необходимо е да знаеш, че за дейността няма осигурени средства и ще трябва сам да покриваш разходите си по време на престоя. Разчитаме на твоята подкрепа!
 
 
Ако искаш да станеш част от това приключение, попълни приложения формуляр в сайта на БДЗП за кандидатстване и го изпрати до:
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро