Червеи биха могли да разрешат проблема с пластмасовите боклуци

 Изследователите са открили, че микроорганизмите в храносмилателната система на брашнените червеи разграждат стирофом и пластмаса. Нещо повече, оказва се, че червеите, които редовно се хранят с пластмаса изглеждат толкова здрави, колкото и червеите, консумиращи обичайната си храна. „Винаги има възможност наистина важни научни резултати да се появят от странни места“, казва Крег Кридъл, преподавател в Станфорд. „Понякога науката ни изненадва. Това е разтърсващо.“
 
 
Необходимо е да се проведат допълнителни проучвания, преди армия от червеи да бъде изпратена срещу нарастващото количество пластмасови боклуци. Двете изследвания разглеждат само стирофома и полистирена - вид пластма, която се използва за опаковки, домашни прибори и електронни устройства. Следващи тестове ще покажат, дали червеите биха могли да разграждат биопластмаси, микрозрънца и полипропилен, които се използва в текстила. 
 
 
 
 
Разлагането на пластмасовите отпадъци отнема много време. Изчислено е, че една единствена бутилка от вода ще се разгради за 450 години, ако бъде изхвърлена на сметището. Заради недостатъчно ефективното пречистване на отпадъчните води, голяма част от пластмасовите боклуци попадат в околната среда. Оповестени наскоро резултати от независимо проучване сочат, че в стомасите на 90% от морските птици и 25% от рибите има пластмасови отпадъци. 
 
 
 
Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро