Битката за Нидерландия

Нидерландски ландшафт

Битката за Нидерландия

Кралството

 
В Западна Европа на брега на Северно море има една ниска равнинна земя, която е независимо и проспериращо кралство. Нейни символи са оранжевият цвят, лалетата, вятърните мелници, полдерите*, либералното общество и високият ръст на населението. Името ѝ е Кралство Нидерландия. Да, Нидерландия, т. е. “ниските земи” (на английски: the Netherlands, на нидерландски: der Nederlanden). Столица е Амстердам, въпреки че в град Хага са съсредоточени значима част от административните функции, така де факто страната е с две столици. Освен континенталните части в Европа, монархията обхваща и няколко острова в Карибско море (Бонайре, Кюрасао, Аруба, Саба, Синт Мартен, Синт Еустациус и др.). Над 16 000 000 души живеят на площ почти 3 пъти по-малка от България. Те говорят на нидерландски език, част от Германската езикова група на Индо-европейското езиково семейство. Нидерландиците са известни с толерантността си, практичността си и устремеността си. Неслучайно националният им девиз е “Ще продължавам”. 
 
Грешката
 
Неправилно мнозина наричат държавата “Холандия”. Това е грешно и некоректно от географска и историческа гледна точка. Холандия е само част от територията на кралството. В наши дни тя е разделена на Северна Холандия и Южна Холандия, 2 от 12-те административни провинции в европейската част на “Ниските земи”. Главният град на Северна Холандия е Харлем, а най-големият град на страната - Амстердам, също е разположен тук. Хага, административният център на кралството, и Ротердам, едно от най-големите пристанища в света, са в провинция Южна Холандия. Останалите 10 провинции не са Холандия. Поради тези причини е географски и исторически некоректно да се нарича “Холандия”. Аналогично би било Кралство Испания да се нарича “Кастилия” или пък “Моравия” да бъде името за Чешката република. 
 
Битката ще приключи по-бързо, ако всеки прочел тази статия се опита да не говори и пише повече за “Холандия”, а да употребява политически и географски коректното официално име на Страната на лалетата - Нидерландия. 
 

*полдер - е наименованието на отвоюваните от морето суши (земи, разположени под съвременното морско равнище) чрез изграждането на система от диги, шлюзове и канали. Някои от полдерите имат нужда от постоянно отводняване чрез използването на помпи. В наши дни полдери има в над 15 държави по света. Първият е построен в историко-географската област Холандия (част от Кралство Нидерландия) в периода 1609-1612 г.

Posted by Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро