Австралийско растение може да е ключът към земеделие в Космоса

Растението - Nicotiana benthamiana, от дълго време се използва в лаборатории по целия свят за тестване на вируси и ваксини заради факта, че няма имунна система. Изненадващо, точно тази негова характеристика го прави изключително устойчиво, а от там и ценно за опитите да се отглеждат растения при космически условия.
 
 
Въпреки че липсата на имунна система оставя растението податливо на зарази, така се освобождава енергия, която му позволява да покълва и расте по-бързо и да произвежда по-големи семена. Това не е предимство в среда, където има много патогени, но помага на добре познатото на аборигенските племена растение да се справя с най-големия си враг в региона по границата на Западна Австралия и Северната територия - сушата.
 
 
Способността на растението бързо да развива семена, дори при най-малките количества дъжд, му е помогнала да оцелее в суровия австралийски климат в продължение около 750 хиляди години. Учените смятат, че пренасянето на точно тази способност в други растения ще бъде полезно при стерилните космически условия, в които не съществуват патогени.
 
 
Откритието има потенциал и тук на Земята в областта на генетичните изследвания. Липсата на имунна система вече е направила австралийското растение неизменна част от молекулярните лаборатории, тъй като то с готовност приема нови гени, а бързото му развитие ускорява провеждането на изследвания и тестове на ваксини и вируси. Наскоро растението беше използвано за създаване на експериментално антитяло срещу вируса ебола. “Това растение е “лабораторният плъх” на молекулярния растителен свят,” казва проф. Питър Уотърхауз. “Смятаме, че това е удивително растение с невероятни качества,” добавя ученият.
 
 
 
Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро