Австралия ще се премести с почти 2 m на север на Нова година

Австралийската плоча се премества с около 7 cm на година на север. В последните години това движение е натрупало такава голяма грешка в координатите, че навигационните системи, като например GPS, не могат да функционират правилно. 

GPS се използват активно в земеделието, като например за автоматизирано управление на трактори и друга техника в големите ферми. От друга страна са и обикновените потребители, които скоро ще могат да се възползват от предимствата на автомобилите, които могат да се движат сами, благодарение на географските технологии. Всичко това е чудесно, но когато земята, на която живееш, се движи с такава скорост на север, в някакъв момент координатите, които отчитат GPS устройствата, не съвпадат с твоите реални координати. И какво е решението на този проблем?

Австралия ще промени своите координати, за да може хората да използват спокойно навигационните системи, без това да предизвиква объркване.

Идеята на властите в страната е до 2020 г. геотехнологиите да са развити до такава степен, че движението на континенталната плоча да се отразява автоматично във всички ГИС продукти в страната, така че във всеки момент те да бъдат абсолютно точни.

Геолозите смятат, че след около 50 млн години Австралия ще се сблъска с югоизточния бряг на Китай, което ще доведе до образуването на нова голяма планинска верига на Земята. До тогава вероятно географските технологии ще бъдат развити достатъчно, за да може това движение да не предизвиква голямо объркване...

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро