Атмосферата на Марс вероятно се е загубила в Космоса

Ново изследване стига до заключението обаче, че на повърхността на Червената планета няма достатъчно залежи на въглерод, които да потвърдят теорията. Резултатите се базират на анализ на данни, събрани от космическите апарати, които изследват планетата.
 
 
Най-голямо и в момента е количеството на въглерод в атмосферата на Марс. Дори ако съберем всички известни залежи на въглерод на повърхността заедно, не е достатъчно, за да обясним къде е изчезнала плътната атмосфера, която е съществувала, когато на марсианската повърхност са текли реки”, казва Бетани Елман от Калифорнийския технологичен институт, един от авторите на проучването. 
 
 
Въпреки че днес Марс е сух, учените смятат, че преди милиарди години на повърхността му е имало огромни количества течна вода. Тогава атмосферата на Червената планета трябва да е била значително по-плътна, за да не позволява на водата да замръзва или да се изпарява веднага. В момента атмосферата на Марс има едва един процент от плътността на земната атмосфера на морското равнище.
 
 
 
 
Какво се е случило, щом плътната атмосфера не се е превърнала във въглеродни залежи? Една от възможностите е тя да e изтекла“ в Космоса от най-горния си слой - процес, за който роувърът Curiosity откри доказателства преди време. Изследователите все още не знаят каква част от атмосферата е изчезнала, преди да се формират долините на Марс. “Може би атмосферата не е била много плътна, когато се е образувала мрежата от долини”, казва Кристофър Едуардс от Геологическата топографска служба на САЩ. Вместо влажен и топъл, Марс може да е бил влажен и студен с вече изтъняла атмосфера. А колко топъл трябва да е бил, за да се формират долини? Не много. На много места може да е валял сняг вместо дъжд”, обяснява ученият. Изследването е публикувано в журнала Geology. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро