Астрономи от NASA са открили нови доказателства, че на Марс е имало океан

Хипотетичният северен океан на Марс
Той вероятно е бил с размерите на Арктическия океан, което надхвърля досегашните предположения. Водният басейн се е простирал върху ниското поле в северното полукълбо в продължение на милиони години. Ако бъде потвърдено, откритието ще допринесе значително към познанията за историята на планетата и ще добави нова тежест към тезата, че на древния Марс е имало всички необходими за съществуването на живот условия. 
 
 
Наличието на северен океан е предмет на дискусии от десетилетия, но за пръв път имаме толкова силни доказателства, събрани от целия свят“, казва Майкъл Мъма, главен изследовател в Центъра за астробиология Goddard на NASA и автор на доклада, публикуван в журнала Science. „Резултатите показват, че там трябва да е имало северен океан“. Други експерти обаче смятат, че въпросът не е намерил отговор. Океанът остава „хипотеза“, посочва Ашуин Васавада от научния екип на роувъра Curiosity. 
 
 
На сайта си NASA отбелязва, че учените се опитват да разберат как толкова голямо количество вода би могло да изчезне от повърхността на Марс. „Проучването ни представя убедителни изчисления за количеството вода, съществувало на Марс чрез определяне на това колко вода е била „изгубена в Космоса“, обяснява Джеронимо Вилануева от Центъра за космически полети Goddard. Възможно е преди приблизително 4.3 млрд години на Червената планета да е имало вода в количество, достатъчно да покрие цялата й повърхност с дълбочина 137 m. Най-вероятно водата е формирала океан, заемащ почти половината от северното полукълбо на Марс, който в някои области е достигал дълбочина 1.6 km. 

Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро