Астронавти скоро може да отглеждат марули на Марс

Ако проектът бъде окончателно одобрен, марулите биха могли да отпътуват към Марс през 2018 г. в рамките на мисия, която е част от плана на организацията Mars One за основаване на човешка база през 2025 г. 
 
Опознаването на Марс е вече в ход. Снимка: Уикипедия
 
На Марс температурите през нощта падат до минус 90оС и мощни пясъчни бури покриват цялата планета в продължение на седмици, като скоростта на ветровете достига 30 m/sеc. Тези условия са сурови както за хората, така и за който и да е друг жив организъм. Проектът на Саутхемптънския университет предвижда оглеждане на растения в оранжерия, която да ги защитава. “За да живеем на друга планета, трябва да отглеждаме храна там. Никой досега не го е правил и ние смятаме да бъдем първите”, казва ръководителят на екипа Сузана Лукароти. “Този план е както технологично осъществим, така и невероятно амбициозен, тъй като ние ще изпратим за първи път сложна форма на живот на чужда планета”. 
 
 
В рамките на проекта, наречен #LettuceOnMars, оранжерията ще бъде изстреляна към Марс със семена за маруля, вода, хранителни вещества и устройства за обработка на атмосферата и електронно наблюдение. По време на полета системата ще бъде изключена, а семената ще бъдат замразени. При успешно кацане, модулът на Mars One ще започне да захранва оранжерията с електричество, за да поддържа температура между 21 и 24oC.
 
Марсиански пейзаж. Снимка: Уикипедия
 
Ще бъде извличан от марсианската атмосфера CO2, който е изключително важен за растенията. Марулите ще се отглеждат без почва и периодично ще бъдат пръскани с вода и хранителни вещества. При достигане на стабилни условия, растенията ще започнат да се развиват. Целта на учените е да получат фотографии, които проследяват растежа на марулите от семена до зрели растения, а след завършването на проекта нагревателите ще се включат на максимална мощност, унищожавайки живите организми в оранжерията. Проектът е класиран сред 10-те университетски проекти, избрани за евентуално включване в полета на Mars One през 2018 г.
 
 
Източник: ИА Фокус 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро