Армения и Азербайджан събудиха конфликта помежду си

Според експертите, днешните сблъсъци между Армения и Азербайджан са най-мащабните за всичките 20 години условно примирие – от 1994 г. От тогава те са в състояние „нито мир, нито война“, наблюдавани от посредници на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
 
 
Но станалото там през последните дни на миналата седмица превръща експертите в скептици. Със сигурност е известно, че всичко започна на 27 юли, останалото са само версии – Ереван говори за азербайджански диверсии, Баку – за въоръжени провокации на Армения. Най-точното тук са загубите: когато стреля артилерия и от двете страни те са неизбежни. 
 
Да се каже, че именно Украйна е „събудила“ Нагорни Карабах, изглежда е преувеличение, но когато целият свят се превръща в една голяма „гореща точка“, сигурно е трудно да избегнеш съблазънта да грабнеш оръжието. Още повече, че в течение на всичките тези годни Баку обещава на Ереван да започне войната. Азербайджан изобщо не е доволен от днешното положение на нещата, той напълно би могъл да използва украинската криза и, докато вниманието на света още не е привлечено от Нагорни Карабах, да провери статуквото с огън.
 
 
Но и това не е всичко. Посредниците също могат да си имат свои интереси. Например, ако на някой от Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (Русия, Франция и САЩ) не му хареса, че Армения през октомври се готви да влезе в Евразийския съюз, той може да бъде заинтересован да отвлече вниманието на Армения от интеграцията. Вашингтон, например, и не крие, че не може да прости на Ереван неговия геополитически избор. А военното изостряне ще накара Армения минимум да отложи плановете си, ако не и да ги преразгледа. Пък и съюзниците на Русия – Беларус и Казахстан – могат да не поискат да имат работа с една воюваща страна.
 
 
Регионът
 
Нагорни Карабах е регион в Южен Кавказ без излаз на море с историческото наименование Арцах. Районът е предимно планински и залесен. По-голямата част от него се управлява от Република Нагорни Карабах, която е независима. Територията е международно призната като част от Азербайджан, който не е упражнил властта над по-голямата част от региона от 1991 г. насам. От края на войната в Нагорни Карабах през 1994 г., представители на правителствата на Армения и Азербайджан са провели мирни преговори с посредничеството на Минската група на ОССЕ относно спорния статут на региона.
 
Разпадането на СССР през 1991 г. довежда до независимостта на Азербайджан и Армения. Вследствие на това на 2 септември 1991 г., след референдум, Нагорни Карабах обявява своята независимост. Азербайджан е недоволен от създалата се ситуация. За да възстановят контрола си над Нагорни Карабах, властите на Баку изпращат войски. В периода 1990-1992 г., вследствие на блокадата на Азербайджан, в Нагорни Карабах настава хуманитарна катастрофа.
 
Тази ситуация в региона, създала се от окупацията на Нагорни Карабах от азербайджански доброволци и войски, довежда до острата реакция на Съвета за сигурност на ООН, издал 4 резолюции по проблема през 1993 г. През май 1994 г. Групата на Минск, с представителство на Франция, Русия и САЩ, разрешава военния конфликт, чрез преговори и резолюция.
 
Районът обикновено се отъждествява с административните граници на бившата автономна област Нагорни Карабах с площ от 4400 кв. км. Историческата част на региона, обаче, обхваща приблизително 8223 кв. км.
 
 
Използвани са материали от Гласът на Русия и Уикипедия

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро