20 впечатляващи места в Пернишко (част I)

Множество природни и културно–исторически забележителности са пръснати из планините на Краището. В почти всяко населено място (около 170 на брой) в област Перник има запазен старинен православен храм. Релефът на Пернишко е почти изцяло планински, а от близо 40-те български планини, 18 са изцяло или частично разположени в този край. Всеки един от първенците на тези планини си заслужава да бъде посетен и човек да се наслади на "морето" от планини около него.

1. Подземен музей на минното дело, град Перник

Изключително място, което неслучайно от 2013 г. е част от 100-те национални туристически обекта. На Балканите няма друг подобен обект, а в Европа има само още 4. Музеят представлява истинска мина, която вече не функционира. Създаден е през 1986 г. и представлява част от първия български рудник, който е работил от 1896 до 1966 г. Дължината на галериите е 630 m, а посетителите навлизат дълбоко под земята. В дългите коридори има множество ниши, в които са разположени около 30 експоната, показващи развитието на минното дело в България. В началото нишите, които се редуват отляво и отдясно, пресъздават най-старите методи на въгледобив и следват хронологичен ред. В края на музея са представени най-съвременните машини и методи на укрепване на галериите.

2. Църквата „Света Петка”, град Брезник

Църквата се намира в подножието на хълма Бърдото. Най-източната част от храма е от Средновековието, изградена XV - XVI век. Църквата има голям и много добре поддържан двор, в който са изложени  десетки археологически предмети. Може да се каже, че там е направен нещо като мини археологически музей.

3. Храм–кладенецът в село Гърло, община Брезник

Подземният храм-кладенец е разположен над Брезнишкото село Гърло, на около 300-400 m встрани от стената на язовир "Красава". Открит е при разкопки през 1972 г. от проф. Димитрина Митова–Джонова.  Южната част от храма е вкопана в земята. Коридор с дължина 7 m, с  13 каменни стъпала отвежда в кръгла зала, в чийто център е изграден кладенец с дълбочина 5 m. Според  датировката на проф. Джонова съоръжението е на около 3200 години и се оказва по-старо дори от мегалитните паметници, оцелели по нашите земи на територията на Странджа, Сакар, Източните Родопи и всички подобни обекти на територията на Македония, Гърция и Турция. Малко под храма има останки от римска баня, а близо до с. Гърло, на метри от пътя за кладенеца може да бъде видяно средновековно християнско гробище, което е обявено за паметник на културата.
 
 

4. Гигински манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“

 
Намира се на изключително живописно място в планината Черна гора, на около 1000 m надморска височина. От с. Гигинци до манастира има 4-километров черен път, като наскоро бе спечелен проект за изграждане на асфалтов път. Манастирът е бил пред разруха в края на 90-те години, когато отново става функциониращ. Същинската строителна и ремонтна дейност по възстановяването му, обаче започва през 2007 г. Манастирът става все по–популярен и привлича хиляди поклонници от цяла България.
 
 
 
 
 
 

5. Големи връх, Ерулска планина

Ерулска е една от 39-те български планини, най–високата точка, на която е 1481 m, с което се нарежда на 19-то място по височина в България. От първенеца Големи връх се открива невероятна гледка във всички посоки. При добра видимост могат да бъдат видяни повече от 30 български и сръбски планини, включително Витоша, Верила, Осогово, Рила и Стара планина. Варианти за изкачване са селата Ерул и Горна Секирна, като вторият маршрут е по–лек и отнема около 3-4 часа в двете посоки.

6. Филиповската пещера

Филиповската пещера наподобява станалата хит сред туристите пещера Утробата в Родопите. Началото и представлява един уникален тунел, а от входа се открива невероятна гледка към стръмните склонове на планините Стража и Ездимирска. Пещерата е дълга 83 m. За обикновените туристи, обаче е достъпна  само началната част. Първите 10 m представляват тунел с ширина около 2 и височина 4 m, след което има голяма зала с няколко разклонения. До края на залата не е необходимо специално оборудване, но след това не е разумно влизането на неподготвени хора.

Пещерата се намира близо до с. Филиповци, разположена е на около 15-20 m над пътя, но откриването ѝ е доста трудно.

7. Връх Драговски камък

Връх Драговски камък (1118 m) e част от Гребен планина, която в по-голямата си част се намира на сръбска територия. Намира се между трънските села Врабча и Филиповци. Гледан отдалеч Драговски камък прилича на пирамида. Наричан е още "Трънският Матерхорн". Най-подходяща изходна точка за изкачване е първата махала на с. Врабча. Поема се надясно след махалата и се изкачва каменисто възвишение обрасло с гора. След като се изкачи се върви само по билото и след около 20 минути се достига до върха.

 

8. Драговско врело

Драговското врело отговаря на критериите за ждрело. Представлява река, която минава през много тесен планински проход, дълъг над 1 km, който в най-долната си част е широк не повече от 5 m. През цялото протежение на прохода реката е създала десетки водопади и водоскоци, дълбоки вирове и причудливи форми в скалите. Драговското врело се намира близо до Драговската махала на с. Филиповци. До махалата се достига по път, който започва малко след края на селото в посока Трън. Пътят свършва в самата махала, след което се поема по силно обрасла пътека по десния бряг на реката. Върви се около 15 минути. Точно преди водопада има карстов извор, от който тече леденостудена вода. Малко след извора започва поредица от водопади и водоскоци.

9. Врабчански водопад

Въпреки, че е висок не повече от 4 m Врабчанският водопад е живописен и в последните години привлича много туристи. Намира се в трънското село Врабча, на няколкостотин метра от границата със Сърбия. Впечатляващо е и мястото около него. Местният дядо Владо сам е изградил нещо като парк около водопада и е направил пътека от каменни стъпала. Ентусиастът е разчистил целия район от буйната растителност, почистил е коритото на реката, грижи се за чистота, а освен всичко е изградил десетки масивни дървени маси и пейки, иззидал е барбекю и е оставил прибори. Понякога дори до барбекюто има нацепени дърва. Водопадът е разположен до огромна отвесна скала, която в единия край е с форма на гигантско човешко лице. На метри от буйната вода има естествен скален тунел и малък карстов извор, а високо в скалата е разположена пещера с три входа.

10. Ябланишко ждрело

Ждрелото е недалеч от село Банкя, на 5 километра от град Трън. Този природен феномен е образуван от преминаването на река Ябланица между стръмните склонове на планините Гребен и Ездимирска. Дължината на пролома е няколкостотин метра, а скалите от двете страни на реката почти се докосват на много места. От с. Банкя има екопътека, с указателни табели, а по протежението на самото ждрело са изградени десетки дървени мостчета и парапети, някои от които се извисяват на височина 20 m. 
Най–впечатляващото място от Ябланишкото ждрело е Зелени вир. 
 
 
 
Тук малък водопад пълни огромен вир. По-нагоре по пътеката има още няколко малки водопада, а водата е изваяла чудни форми в скалите.
 
 
 
 
Още интересни места в Пернишко очаквайте във втората част от поредицата.


Текст и снимки: Руслан Зарев
 
 

Posted by geolub

12 Коментара - 20 впечатляващи места в Пернишко (част I)

Иван Крумов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво на автора! И браво на вас от Географ бг! Кога ли общините ще се сетят да направят по-известни тези места, да сложат 1-2 табели и 1 път нормален....Кога???

Димитър Георгиев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Колко е красива нашата държава, Боже! И колко лоши хора живеят в нея :(((

Мишо (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Преди да прочета статията не бях чувал за нито едно от тези места, а сега искам да ги посетя всички. Началото ще е изкачването на "Трънския Матерхорн":)

до Иван Крумов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Всяко зло за добро - без пътища и табели красотите ще се запазят в този си вид по-дълго. Но не отричам, че популяризирането им би донесло ползи на региона.

Wolfheart (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Очаквам в класацията да е включена най-голямата и величествена планина в Трънско - Любаш. Има интересни неща, които могат да се разкажат за нея. Питаш ли за Пернишко и Трънско, това е едно от първите неша, към които ще те насочат. Също така и за средновековната църква Св. Никола, пренесена камък по камък от Любаш в селото Лялинци. Поздрави за хубавата статия! :)

tais (непроверено) February 08, 2017

Отговори
С изключение на подземният музей, нито един друг обект от показаните, не се намира в Пернишко. Всички са в Трънсия край. Не знам автора откъде е почерпил тая информация, но тя е грешна!

до tais (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Извинете, а Трънско дали не е в област Перник?

Руслан Зарев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Съгласен съм за Любаш, но за съжаление нямам хубави снимки оттам и предпочетох да включа Ерулската планина в статията. Има още много места, които си заслужават да бъдат посетени, но прецених, че е най - добре статията да се ограничи до 20. Но не топ 20, просто 20 впечатляващи места.

А. Веселинов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Не са много лошите хора в България...само около 10 процента са-тези които я ограбиха и тези които я управляват и продължават да я ограбват

до Руслан Зарев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Разполагам с хубави снимки на Любаш, които ако желаете мога да ви ги пратя. :)

Руслан Зарев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ще се радвам да получа снимките от Любаш - ruslan.zarev@abv.bg

Jully (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ами четете бе хора! То си пише - област Перник!! А къде се намира Трън? В област ПЕРНИК!!

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро